Бизнесът в Свиленград парализиран заради коронавируса

0

Фирми започват да съкращават служители или да ги пускат в неплатен отпуск

Редица бизнеси в Свиленград са поставени пред пълна парализа, заради заплахата от коронавирус. Масово тукашни предприемачи са принудени да съкратят или пуснат в неплатен отпуск своите служители, сочи проучване на svilengrad24.

Въведените /според нас с основание – бел. ред./ ограничителни мерки затвориха най-оборотните бизнеси в града. Не работят казина, ресторанти, заведения, хотели, баничарници, скари и др. Останалите да работят, с изключение на аптеките и хранителните магазини, съобщават за минимални обороти. Хората купуват много предпазливо всичко, извън най-необходимото.

„95% от служителите съм съкратил тази седмица, сподели местен предприемач, пожелал анонимност. Предпочитам да отидат на борсата, където ще вземат съответното обезщетение, отколкото да пускам хората в неплатен отпуск”.

Други представители на бизнеса, извършващи дейности от разнороден характер, се надяват до месец ситуацията да се нормализира и да могат да заработят. Затова и разчитат на съгласието на служителите си да излязат в едномесечен неплатен отпуск. Мнението на някои от тях е, че ситуацията е динамична и отлагат вземането на кардинално решение. Надяват се правителството да въведе и други мерки за подпомагане.

Масово обаче бизнесът в Свиленград не смята, че до момента обявената от държавата подкрепа – плащане на 60% от заплатата на служителите, ще постигне желания ефект – да се запазят работните места.

В подкрепа на мнението им са и сметките на счетоводители. Маргарита Костадинова, собственик на голяма счетоводна фирма изчисли за svilengrad24, че при заплата от 700 лв., държавата ще плати 420 лв. /60 %/, работодателят ще начисли /40 %/ – 280 лева, ще се платят осигуровки и ДОД в размер на 289 лева общо. Работникът ще получи чиста сума от 543 лева. При несигурната ситуация обаче и занижените да минимум приходи, или тоталната липса на такива, фирмите няма да могат да извадят парите, които са техен ангажимент. Заради неясната ситуация не могат да гарантират и продължаване на дейността, а условието е да задържат служителите си още 3 месеца. В противен случай ще трябва да върнат помощта. От друга страна отпуснатите от правителството средства се очаква да отидат в дейностите, които нямат право да работят по време на извънредното положение – хотели и ресторанти.

„Ще се опитам да кандидатствам за помощта”, каза собственичката на тукашен ресторант, също пожелала анонимност. В момента заведението е затворено, заради извънредното положение и изричната забрана. Работи само кухнята, с доставка за вкъщи, но поръчките са малко.

„Засега съм пуснала хората в неплатен отпуск, защото разбрах, че помощта от държавата се дава в този случай. Тези хора са ми нужни, не мога да ги оставя и ще се опитам да ги задържа”, каза тя. Лошото е, че сега трябва да се платят осигуровките от миналия месец и наема, без да има оборот, но се надявам да се справим и кризата да не продължи дълго. Надявам се помощта да се отпуска и без голяма бумащина”.

Документооборотът е огромен в момента. Масово се съкращават служители или се пускат в неплатен отпуск, потвърдиха от няколко счетоводни фирми.

Конкретни данни от Бюрото по труда се очаква да има през следващата седмица, когато започне и регистрацията на останалите без работа. По наша информация, от началото на извънредното положение досега, без работа са останали близо 70 души. В това число не влизат излезлите в платен или неплатен отпуск.

Малко след публикацията излезе нова информация за компенсациите и разширяване на обхвата им. Виж тук.

Previous articleСвиленградчанин поде инициатива за подкрепа срещу коронавирус
Next articleДържавата готова да разшири обхвата на подпомагането 60/40 за всички сектори

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...