Бизнесът в Свиленград парализиран заради коронавируса

0

Фирми започват да съкращават служители или да ги пускат в неплатен отпуск

Редица бизнеси в Свиленград са поставени пред пълна парализа, заради заплахата от коронавирус. Масово тукашни предприемачи са принудени да съкратят или пуснат в неплатен отпуск своите служители, сочи проучване на svilengrad24.

Въведените /според нас с основание – бел. ред./ ограничителни мерки затвориха най-оборотните бизнеси в града. Не работят казина, ресторанти, заведения, хотели, баничарници, скари и др. Останалите да работят, с изключение на аптеките и хранителните магазини, съобщават за минимални обороти. Хората купуват много предпазливо всичко, извън най-необходимото.

„95% от служителите съм съкратил тази седмица, сподели местен предприемач, пожелал анонимност. Предпочитам да отидат на борсата, където ще вземат съответното обезщетение, отколкото да пускам хората в неплатен отпуск”.

Други представители на бизнеса, извършващи дейности от разнороден характер, се надяват до месец ситуацията да се нормализира и да могат да заработят. Затова и разчитат на съгласието на служителите си да излязат в едномесечен неплатен отпуск. Мнението на някои от тях е, че ситуацията е динамична и отлагат вземането на кардинално решение. Надяват се правителството да въведе и други мерки за подпомагане.

Масово обаче бизнесът в Свиленград не смята, че до момента обявената от държавата подкрепа – плащане на 60% от заплатата на служителите, ще постигне желания ефект – да се запазят работните места.

В подкрепа на мнението им са и сметките на счетоводители. Маргарита Костадинова, собственик на голяма счетоводна фирма изчисли за svilengrad24, че при заплата от 700 лв., държавата ще плати 420 лв. /60 %/, работодателят ще начисли /40 %/ – 280 лева, ще се платят осигуровки и ДОД в размер на 289 лева общо. Работникът ще получи чиста сума от 543 лева. При несигурната ситуация обаче и занижените да минимум приходи, или тоталната липса на такива, фирмите няма да могат да извадят парите, които са техен ангажимент. Заради неясната ситуация не могат да гарантират и продължаване на дейността, а условието е да задържат служителите си още 3 месеца. В противен случай ще трябва да върнат помощта. От друга страна отпуснатите от правителството средства се очаква да отидат в дейностите, които нямат право да работят по време на извънредното положение – хотели и ресторанти.

„Ще се опитам да кандидатствам за помощта”, каза собственичката на тукашен ресторант, също пожелала анонимност. В момента заведението е затворено, заради извънредното положение и изричната забрана. Работи само кухнята, с доставка за вкъщи, но поръчките са малко.

„Засега съм пуснала хората в неплатен отпуск, защото разбрах, че помощта от държавата се дава в този случай. Тези хора са ми нужни, не мога да ги оставя и ще се опитам да ги задържа”, каза тя. Лошото е, че сега трябва да се платят осигуровките от миналия месец и наема, без да има оборот, но се надявам да се справим и кризата да не продължи дълго. Надявам се помощта да се отпуска и без голяма бумащина”.

Документооборотът е огромен в момента. Масово се съкращават служители или се пускат в неплатен отпуск, потвърдиха от няколко счетоводни фирми.

Конкретни данни от Бюрото по труда се очаква да има през следващата седмица, когато започне и регистрацията на останалите без работа. По наша информация, от началото на извънредното положение досега, без работа са останали близо 70 души. В това число не влизат излезлите в платен или неплатен отпуск.

Малко след публикацията излезе нова информация за компенсациите и разширяване на обхвата им. Виж тук.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...