Издирват 19-годишна, нарушила карантината

0

Общо 5 са делата в областта за нарушаване на карантинните мерки

19-годишна жена от Любимец, завърнала се от чужбина, е нарушила мерките за карантина и е напуснала дома си, съобщават от полицията. В момента тя се издирва. Срещу нея е образувано досъдебно производство, което се гледа от Районна прокуратура Свиленград.

Общо 5 досъдебни производства за нарушаване на карантинните мерки през почивните дни са образували от Областната дирекция на полицията. Районната прокуратура в Хасково наблюдава досъдебно производство срещу 25-годишен мъж, завърнал се от чужбина, който напуснал дома си и отишъл на риболов.

Районна прокуратура – Хасково наблюдава досъдебно производство за това, че на 22 март 2020 г., 25-годишен мъж, който се върнал от чужбина, е нарушил мерките, издадени против разпространението или появяването на заразна болест по хората във връзка с усложняващата се епидемична обстановка. Той напуснал дома си и отишъл на риболов, като бил проверен от полицейски служители и върнат в жилището си в хасковско село.

Районна прокуратура – Харманли наблюдава досъдебно производство за това, че 59-годишна жена, завърнала се от чужбина, е нарушила задължителните мерките за карантина, предписани от РЗИ, и е заминала за Брюксел, Белгия.  В Районна прокуратура – Харманли е образувано и бързо производство за това, че  49-годишен мъж нарушил карантината, предписана му от РЗИ на 19 март 2020 г, като е бил проверен от полицейски служители и върнат в дома си в гр. Харманли.

Районна прокуратура – Ивайловград  наблюдава досъдебно производство за това, че 41-годишен мъж, който бил под карантина след завръщане от чужбина, е нарушил разпоредбите и бил засечен да се разхожда в града, като е бил върнат в дома си от полицейски служители.

Делата за неспазването на карантината са взети под специален надзор от Апелативна прокуратура – Пловдив, съгласно заповед на главния прокурор.  Според закона неспазването на карантинния период, предписан от РЗИ, може да доведе до наказание лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 000 до 50 000 лева.

ОДМВР Хасково призовава жителите на областта, строго да спазват задължителната карантина, за да не попаднат под наказателно преследване.  С направените изменения в Наказателния кодекс са предвидени по-тежки санкции за нарушаването на мерки, свързани с разпространението на епидемията. Това е отговорност както към себе си, така и към останалите.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...