150 метра мартеница и паметна плоча за 150 години читалище в Свиленград

0

150-метрова мартеница украси читалището за 150-годишнината на културното средище. Стотици свиленградчани се събраха на площада, където се проведе празника с участието на фолклорни певчески и танцови състави.

Паметна плоча беше поставена преди това на фасадата на „Червеното училище”. В него, на 1 март 1870 г. от местни първенци и учители е създадено първото читалище в Свиленград и региона и едно от първите в България, наричат го „Звезда”. Със своя дописка цариградският вестник „Македония” съобщава, че българите в Мустафа паша си направили читалище и вече „разкъсали въжата”, с които били здраво стегнати. Откриването му става в годината на учредяване на Българската екзархия. Читалището възниква наред с няколко училища в града, организирани с вещина от тогавашния главен учител Христо Попмарков, чието име носи днес Червеното училище. През Балканската война, читалището е сринато до основи, а фондовете му са унищожени. Няколко години по-късно, след края на Първата световна война, то възкръсва за нов живот под името „Просвета”, за да продължи своята мисия на светилник на българската просвета и култура. Днес това е Народно читалище „Просвета 1870”.

Паметната плоча беше открита от кмета на Свиленград – арх. Анастас Карчев и председателя на читалището Васил Василев. Тя бе осветена от архиерейския наместник отец Константин. Мраморният знак е изработен и дарен на читалището от свиленградчанина Христо Карамфилов.

С богата програма и многобройни събития през цялата година НЧ „Просвета 1870” ще отбележи големия юбилей. Някои от тях са – конкурс за творческа изява „Моето читалище“, засаждането на алея със 150 дръвчета, издаването на юбилеен диск и брошура, изложби в библиотеката в Свиленград и във филиала на читалището в Одрин и други. Кулминацията на юбилея ще бъде голям концерт на 15 май, на който се очакват много гости.

150 години отбелязва читалището в Свиленград

Previous articleКукерски празник организират в село Мезек за Сирни заговезни
Next articleМалки групи мигранти забелязани край границата ни

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...