150 метра мартеница и паметна плоча за 150 години читалище в Свиленград

0

150-метрова мартеница украси читалището за 150-годишнината на културното средище. Стотици свиленградчани се събраха на площада, където се проведе празника с участието на фолклорни певчески и танцови състави.

Паметна плоча беше поставена преди това на фасадата на „Червеното училище”. В него, на 1 март 1870 г. от местни първенци и учители е създадено първото читалище в Свиленград и региона и едно от първите в България, наричат го „Звезда”. Със своя дописка цариградският вестник „Македония” съобщава, че българите в Мустафа паша си направили читалище и вече „разкъсали въжата”, с които били здраво стегнати. Откриването му става в годината на учредяване на Българската екзархия. Читалището възниква наред с няколко училища в града, организирани с вещина от тогавашния главен учител Христо Попмарков, чието име носи днес Червеното училище. През Балканската война, читалището е сринато до основи, а фондовете му са унищожени. Няколко години по-късно, след края на Първата световна война, то възкръсва за нов живот под името „Просвета”, за да продължи своята мисия на светилник на българската просвета и култура. Днес това е Народно читалище „Просвета 1870”.

Паметната плоча беше открита от кмета на Свиленград – арх. Анастас Карчев и председателя на читалището Васил Василев. Тя бе осветена от архиерейския наместник отец Константин. Мраморният знак е изработен и дарен на читалището от свиленградчанина Христо Карамфилов.

С богата програма и многобройни събития през цялата година НЧ „Просвета 1870” ще отбележи големия юбилей. Някои от тях са – конкурс за творческа изява „Моето читалище“, засаждането на алея със 150 дръвчета, издаването на юбилеен диск и брошура, изложби в библиотеката в Свиленград и във филиала на читалището в Одрин и други. Кулминацията на юбилея ще бъде голям концерт на 15 май, на който се очакват много гости.

150 години отбелязва читалището в Свиленград

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...