Икономическият заместник-министър на посещение в Свободна зона

0

Облекчени условия за инвестиции в индустриалните зони, за да се насърчи интересът към тях. За целта се проучват практиките на съседните държави и страните в Европейския съд, на чиято основа да легне подготовката на Закон за индустриалните зони и технологичните паркове. Това обяви при посещението си в Свободна зона Свиленград заместник-министърът на икономиката Любен Петров.

По думите му индустриалните зони в България трябва да станат място №1 за инвестиции в Югоизточна Европа и инвеститорите в тях да имат икономическа и финансова сигурност. Такава може да се гарантира единствено със съвременна нормативна уредба, съобразена с европейските директиви, смята зам.-министърът.

В Свиленград той поясни, че зоните тук, в Русе и Видин, които са собственост на държавната Национална компания „Индустриални зони”, като бивши безмитни зони все още работят по указ от 1987 година, чието последно изменение е от преди десет години. Според него, не е възможно да се привличат стратегически инвеститори, когато няма адекватна нормативна база, затова и са предприети действията по регламентирането на такава.

Едва 6 души работят в Свиленградската зона, която от безмитна, през последните години стана индустриална. Без по същество да се развива сериозна индустрия  ида разполага със стратегически инвеститор. В предишни години на развитие, и към началото на 2006 г., заетите там са били над 100. Доскоро фирми и дружества бяха наели 8 от общо 10-те склада, чиято логистика ползват. От зоната се надяват да успеят да изградят 100-метров път, който да улесни достъпа на камионите, идващи от Гърция.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...