Икономическият заместник-министър на посещение в Свободна зона

0

Облекчени условия за инвестиции в индустриалните зони, за да се насърчи интересът към тях. За целта се проучват практиките на съседните държави и страните в Европейския съд, на чиято основа да легне подготовката на Закон за индустриалните зони и технологичните паркове. Това обяви при посещението си в Свободна зона Свиленград заместник-министърът на икономиката Любен Петров.

По думите му индустриалните зони в България трябва да станат място №1 за инвестиции в Югоизточна Европа и инвеститорите в тях да имат икономическа и финансова сигурност. Такава може да се гарантира единствено със съвременна нормативна уредба, съобразена с европейските директиви, смята зам.-министърът.

В Свиленград той поясни, че зоните тук, в Русе и Видин, които са собственост на държавната Национална компания „Индустриални зони”, като бивши безмитни зони все още работят по указ от 1987 година, чието последно изменение е от преди десет години. Според него, не е възможно да се привличат стратегически инвеститори, когато няма адекватна нормативна база, затова и са предприети действията по регламентирането на такава.

Едва 6 души работят в Свиленградската зона, която от безмитна, през последните години стана индустриална. Без по същество да се развива сериозна индустрия  ида разполага със стратегически инвеститор. В предишни години на развитие, и към началото на 2006 г., заетите там са били над 100. Доскоро фирми и дружества бяха наели 8 от общо 10-те склада, чиято логистика ползват. От зоната се надяват да успеят да изградят 100-метров път, който да улесни достъпа на камионите, идващи от Гърция.

Previous article„ОСТАНИ“
Next articleНабора прави номера с мотора си в „България търси талант”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...