100 метра делят Безмитна от събуждане?

0

За изграждането на нов път се стягат от Свободна безмитна зона Свиленград, съобщи директорът на дружеството Маври Инджебазов. Готови са проектите и са издадени необходимите разрешителни, но към момента липсват достатъчно средства за реализирането на плановете.

100-метровата отсечка трябва да улесни достъпа на камионите, идващи от Гърция, до зоната, които сега се налага да правят завой на път с интензивно движение, за да се върнат до нея.

В плановете, за реализирането на които са необходими около 400 хил. лв., е включено обновяването на пустеещия ресторант и паркинга за тежкотоварни автомобили, изграждането на авто мивка и сервиз на гуми, в които да бъдат наети първоначално около 4-5 служители. Реализирането на идеите може да стане от собствени приходи или чрез отдаване под наем, споделя възможностите Инджебазов.

Близо 200 тира преминават на денонощие през пункт „Капитан Петко войвода” в посока от Гърция за България. От СБЗ-Свиленград искат да пренасочат по-голяма част от този трафик към ползване на услугите, които предлагат.

Към момента фирми и дружества са наели 8 от общо 10-те склада на свиленградската зона, чиято логистика ползват. Сред тях са такива, изнасящи зърно и електроуреди. Работи и нафтопунктът на Магазин Шипка-Фуат Гювен. Възстановена е и 60-тонната електронна везна за претегляне на тежки камиони.

Имаме нужда от нещо основно – производител, който да разположи тук производствена дейност, призна още Инджебазов. Това ще привлече и други съпътстващи дейности, за да живне зоната.

Той разказа за запитвания от страна на китайски, японски, турски, гръцки и немски компании. Инджебазов запази в тайна предложенията на японците, но охотно сподели, че китайци са искали да правят тук ксерокси, осветителни тела, а трети – да произвеждат гъби. Към днешна дата обаче стратегическият инвеститор все още липсва.

Припомняме ви, че дружеството, част от националната компания „Индустриални зони”, е държавна собственост. Вече няколко пъти е предлагано за приватизация, без особен интерес от страна на купувачи.

Към момента едва 6 души работят в зоната, която от безмитна, през последните години стана безмитна и индустриална. Без по същество да се развива сериозна индустрия. В предишни години на развитие, и към началото на 2006 г., заетите там са били над 100. Правят се опити за стабилизиране на финансовото състояние на СБЗ-Свиленград, каза още Маври Инджебазов, който пое управлението преди година и половина, като не уточни конкретните стойности. Сподели обаче за разговори и договорки с фирмите, на които дружеството е длъжник.

Държавната компания управлява осем зони – три съществуващи от преди свободни зони в Русе, Видин и Свиленград и новоизграждащите се в Божурище, Телиш, Бургас, Варна-Запад и Карлово. Преди дни министър Драгомир Стойнев обяви, че в някои тях ще бъдат наляти 153 млн. лв. Това стана на пресконференция, на която бяха представени резултати от дейността на Национална компания „Индустриални зони“, съобщиха от Министерството на икономиката и енергетиката.

В съществуващите свободни зони – Русе, Видин и Свиленград само през последната година са сключени 26 договора с фирми основно в областта на производството, строителството и търговията и са реализирани инвестиции за около 3 млн. лева, заяви Атанас Ненов, изпълнителен директор на НКИЗ.

Previous articleСпец коли пресякоха българо-турската граница в помощ на наводнена Босна
Next articleМезешките обекти кандидати за „Чудесата на България”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...