100 метра делят Безмитна от събуждане?

0

За изграждането на нов път се стягат от Свободна безмитна зона Свиленград, съобщи директорът на дружеството Маври Инджебазов. Готови са проектите и са издадени необходимите разрешителни, но към момента липсват достатъчно средства за реализирането на плановете.

100-метровата отсечка трябва да улесни достъпа на камионите, идващи от Гърция, до зоната, които сега се налага да правят завой на път с интензивно движение, за да се върнат до нея.

В плановете, за реализирането на които са необходими около 400 хил. лв., е включено обновяването на пустеещия ресторант и паркинга за тежкотоварни автомобили, изграждането на авто мивка и сервиз на гуми, в които да бъдат наети първоначално около 4-5 служители. Реализирането на идеите може да стане от собствени приходи или чрез отдаване под наем, споделя възможностите Инджебазов.

Близо 200 тира преминават на денонощие през пункт „Капитан Петко войвода” в посока от Гърция за България. От СБЗ-Свиленград искат да пренасочат по-голяма част от този трафик към ползване на услугите, които предлагат.

Към момента фирми и дружества са наели 8 от общо 10-те склада на свиленградската зона, чиято логистика ползват. Сред тях са такива, изнасящи зърно и електроуреди. Работи и нафтопунктът на Магазин Шипка-Фуат Гювен. Възстановена е и 60-тонната електронна везна за претегляне на тежки камиони.

Имаме нужда от нещо основно – производител, който да разположи тук производствена дейност, призна още Инджебазов. Това ще привлече и други съпътстващи дейности, за да живне зоната.

Той разказа за запитвания от страна на китайски, японски, турски, гръцки и немски компании. Инджебазов запази в тайна предложенията на японците, но охотно сподели, че китайци са искали да правят тук ксерокси, осветителни тела, а трети – да произвеждат гъби. Към днешна дата обаче стратегическият инвеститор все още липсва.

Припомняме ви, че дружеството, част от националната компания „Индустриални зони”, е държавна собственост. Вече няколко пъти е предлагано за приватизация, без особен интерес от страна на купувачи.

Към момента едва 6 души работят в зоната, която от безмитна, през последните години стана безмитна и индустриална. Без по същество да се развива сериозна индустрия. В предишни години на развитие, и към началото на 2006 г., заетите там са били над 100. Правят се опити за стабилизиране на финансовото състояние на СБЗ-Свиленград, каза още Маври Инджебазов, който пое управлението преди година и половина, като не уточни конкретните стойности. Сподели обаче за разговори и договорки с фирмите, на които дружеството е длъжник.

Държавната компания управлява осем зони – три съществуващи от преди свободни зони в Русе, Видин и Свиленград и новоизграждащите се в Божурище, Телиш, Бургас, Варна-Запад и Карлово. Преди дни министър Драгомир Стойнев обяви, че в някои тях ще бъдат наляти 153 млн. лв. Това стана на пресконференция, на която бяха представени резултати от дейността на Национална компания „Индустриални зони“, съобщиха от Министерството на икономиката и енергетиката.

В съществуващите свободни зони – Русе, Видин и Свиленград само през последната година са сключени 26 договора с фирми основно в областта на производството, строителството и търговията и са реализирани инвестиции за около 3 млн. лева, заяви Атанас Ненов, изпълнителен директор на НКИЗ.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...