Общината в Свиленград спечели проект за реставрация на стария мост

0

Старият мост в Свиленград ще бъде реставриран по норвежката програма. Тези дни предстои подписване на договора, научи svilengrad24. Символът на града е един от 7-те обекта в страната, които получиха одобрение, заедно с архитектурни забележителности от скалния град на Перперикон, църквата „Рождество Богородично“ в село Миланово, община Своге, античният керамичен център в Павликени, тракийските могили „Хелвеция“ и Грифоните“ край Казанлък  и др.

Старият мост на река Марица при Свиленград е паметник на културата от национално значение. Вековният символ на града е построен през 1529 година. Той е дело на известния османски архитект Мимар Синан и е финансиран от султанския везир Мустафа паша. Мостът е бил част от по-голям комплекс, включващ още кервансарай, джамия, чаршия и хамам (стара турска баня), която преди време беше реставрирана и превърната в галерия.

Най-мащабният ремонт на каменното съоръжение е в годините на социализма, когато са поставени и павета върху старата настилка. С времето наслагванията стават доста и така на места парапетът на моста остава много нисък и притеснителен за преминаване за пешеходци и автомобили.

Специалисти, направили проучване на състоянието му, препоръчват премахване на наслагванията до паветата от първия мащабен ремонт. А на местата, на които се покаже автентичният камък, той да бъде запазен. Констатирани са още разрушения на отделни арки, липсващи части на каменни блокове. Заради пукнатините на асфалта на места, водата прониква и се задържа по-дълго, което е проблем за конструктивните елементи на съоръжението. Специалистите констатират още, че мостът не разполага с нужната ширина за двупосочно движение, каквото е в момента, и тротоари.

В общия устройствен план на града и в плана за развитие до 2020 година се предвижда каменният мост да стане пешеходна зона. С места за сядане и с подвижно обзавеждане.

 

Previous articleОбщински съветник предложи дебат за казината
Next articleДуховият оркестър свири в Националния исторически музей за „Искам бебе”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...