Общината в Свиленград спечели проект за реставрация на стария мост

0

Старият мост в Свиленград ще бъде реставриран по норвежката програма. Тези дни предстои подписване на договора, научи svilengrad24. Символът на града е един от 7-те обекта в страната, които получиха одобрение, заедно с архитектурни забележителности от скалния град на Перперикон, църквата „Рождество Богородично“ в село Миланово, община Своге, античният керамичен център в Павликени, тракийските могили „Хелвеция“ и Грифоните“ край Казанлък  и др.

Старият мост на река Марица при Свиленград е паметник на културата от национално значение. Вековният символ на града е построен през 1529 година. Той е дело на известния османски архитект Мимар Синан и е финансиран от султанския везир Мустафа паша. Мостът е бил част от по-голям комплекс, включващ още кервансарай, джамия, чаршия и хамам (стара турска баня), която преди време беше реставрирана и превърната в галерия.

Най-мащабният ремонт на каменното съоръжение е в годините на социализма, когато са поставени и павета върху старата настилка. С времето наслагванията стават доста и така на места парапетът на моста остава много нисък и притеснителен за преминаване за пешеходци и автомобили.

Специалисти, направили проучване на състоянието му, препоръчват премахване на наслагванията до паветата от първия мащабен ремонт. А на местата, на които се покаже автентичният камък, той да бъде запазен. Констатирани са още разрушения на отделни арки, липсващи части на каменни блокове. Заради пукнатините на асфалта на места, водата прониква и се задържа по-дълго, което е проблем за конструктивните елементи на съоръжението. Специалистите констатират още, че мостът не разполага с нужната ширина за двупосочно движение, каквото е в момента, и тротоари.

В общия устройствен план на града и в плана за развитие до 2020 година се предвижда каменният мост да стане пешеходна зона. С места за сядане и с подвижно обзавеждане.

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...