Реставрират стария мост за 2 млн. лв.

0

Старият мост в Свиленград ще бъде реставриран. Договорът с министерството на културата е подписан в края на миналия месец, а дейностите се очаква да приключат в рамките на година – до 30 април 2016-та.

Проектът е по Норвежката програма и е на стойност 1 036 568, 46 евро. Основната част от средствата са предвидени именно за реставрацията и консервацията на културно-историческия обект. Друга част ще бъде изразходвана за превръщането на вековното съоръжение в туристическа атракция.

Една от съвременните новости, които ще се въведат е мапинг технологията, която превръща обикновени неща в истинско зрелище. При нея се прожектира върху неравна повърхност, като картината се представя доста по-живо чрез триизмерна визия.

Музей на открито ще представи дигитална експозиция в умален мащаб на средновековния комплекс, съществувал около моста, състоящ се още от хан, джамия, пазар и хамам. В момента от него е запазена само старата турска баня, обновена по проект и превърната в арт галерия. В някои извори се твърди, че комплексът е построен по инициатива на легендарната съпруга на Сюлейман Великолепни – Росколана. А около него постепенно се развива и града. Допълнително ще бъдат благоустроени двата подхода към моста, ще бъде поставено осветление и ще се осигури достъп за хора с увреждания.

Сводестият мост над река Марица при Свиленград е издигнат през 1529 година и днес се  е превърнал в символ на града. Построен е по поръка на султанския везир Мустафа паша, от най-прочутия архитект на Османската империя Мимар Синан. Според някои, по великолепието на 21-те си свода, той може да се мери само с вишеградския мост на река Дрина.

Сводестият мост е обявен за паметник с национално значение като забележителност на средновековното изкуство. Заради това, всеки детайл от реставрацията на моста ще бъде съобразен с изискванията и препоръките на Националния институт за недвижимо културно наследство. От института са направили такива още преди няколко години. От там са издали и предписание, след реставрацията, мостът при Свиленград да стане пешеходен.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...