Реставрират стария мост за 2 млн. лв.

0

Старият мост в Свиленград ще бъде реставриран. Договорът с министерството на културата е подписан в края на миналия месец, а дейностите се очаква да приключат в рамките на година – до 30 април 2016-та.

Проектът е по Норвежката програма и е на стойност 1 036 568, 46 евро. Основната част от средствата са предвидени именно за реставрацията и консервацията на културно-историческия обект. Друга част ще бъде изразходвана за превръщането на вековното съоръжение в туристическа атракция.

Една от съвременните новости, които ще се въведат е мапинг технологията, която превръща обикновени неща в истинско зрелище. При нея се прожектира върху неравна повърхност, като картината се представя доста по-живо чрез триизмерна визия.

Музей на открито ще представи дигитална експозиция в умален мащаб на средновековния комплекс, съществувал около моста, състоящ се още от хан, джамия, пазар и хамам. В момента от него е запазена само старата турска баня, обновена по проект и превърната в арт галерия. В някои извори се твърди, че комплексът е построен по инициатива на легендарната съпруга на Сюлейман Великолепни – Росколана. А около него постепенно се развива и града. Допълнително ще бъдат благоустроени двата подхода към моста, ще бъде поставено осветление и ще се осигури достъп за хора с увреждания.

Сводестият мост над река Марица при Свиленград е издигнат през 1529 година и днес се  е превърнал в символ на града. Построен е по поръка на султанския везир Мустафа паша, от най-прочутия архитект на Османската империя Мимар Синан. Според някои, по великолепието на 21-те си свода, той може да се мери само с вишеградския мост на река Дрина.

Сводестият мост е обявен за паметник с национално значение като забележителност на средновековното изкуство. Заради това, всеки детайл от реставрацията на моста ще бъде съобразен с изискванията и препоръките на Националния институт за недвижимо културно наследство. От института са направили такива още преди няколко години. От там са издали и предписание, след реставрацията, мостът при Свиленград да стане пешеходен.

Previous articleДезинфекцират наводнените от вчерашната буря улици
Next articleМалеева на кортовете за турнир на юноши

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...