С изложба отбелязаха в Свиленград 490 г. от построяването на Стария мост

0

С изложба в Свиленград отбелязаха 490 години от изграждането на Стария мост – символа на града. Издигнатото през 1529 г. съоръжение все още свързва двата бряга на река Марица и се използва от хората. Архитектурното съоръжение е било част от някогашен османски комплекс, включващ още джамия, кервансарай, хамам, дюкяни. От него днес са останали само мостът и банята, превърната в Арт-галерия.

С поредица от информационни пана в музея бяха представени впечатленията на западноевропейски пътешественици, дипломати и търговци, описващи моста на Мустафа паша. В изложбена витрина може да се видят  рисунки и макет на Стария мост, изработени от младите творци на Свиленград. Интересно поднесената историята за моста бе съпроводена с мултимедийна презентация за строителната техника на тези архитектурни съоръжения в османската епоха и по нашите земи.

Десетки свиленградчани посетиха изложбата. Сред гостите беше кметът на Свиленград Георги Манолов. По проект, спечелен от общината, съоръжението беше реставрирано и мостът бе превърнат в пешеходен. С основната част по реставрацията бе ангажиран главният архитект на общината Анастас Карчев.

Любопитство събудиха легендите около построяването на моста. Докторът по история  Стефан Димитров говори пред посетителите за дискусиите около датировката и строителя на моста, неговото експониране в съвременната градска среда.

През 16-ти век това е първият архитектурен комплекс и крайпътна станция по Диагоналния път след Одрин посока Пловдив, даващ началото на ново селище – Джисри Мустафа паша, възникнало около моста на р. Марица при днешния Свиленград. Необходимостта от бързото преминаване на реката от султанската армия по време на пролетното или есенно пълноводие наложило изграждането на големия каменен мост.

Това, което се знае за миналото на Свиленград, е почерпано от бележките на миналите по моста пътешественици, дипломати и търговци. Едно от най-ранните описания на моста e направено от Бенедикт Курипешич през 1530-1531 г. и Бенедето Рамберти, секретар на венецианския посланик при султан Сюлейман I, който преминал през моста на 7 март 1534 г. Тюбингенският пътешественик Стефан Герлах (1546-1612) пък на два пъти преминава оттук (1576 и 1578г). От него научаваме, че 50 фамилии са се заселели на десния бряг на р. Марица, което съвпада и с информацията от  османските данъчни регистри от това време. А моста той определя като един от най-хубавите мостове в Югоизточна Европа.

Любопитно е да споменем, че към настоящия момент архитектът и строителят на моста не са известни. Предполага се, че османският архитект Синан е проектирал и ръководел строителството му. Основание за това твърдение дават сходните архитектурни елементи и начин на градеж, както с моста над р. Дрина във Вишеград, така и с мостовете от този хронологически период в гр. Одрин. Но какво до момента е известно на историческата наука, любителите на историята ще  научат само в музея. Знае се, че Султан Сюлейман I заел престола в 1520 г.и управлявал 40 г., след като Османската империя окончателно е покорила Балканския полуостров, той насочил завоевателските си планове на запад. Пътят Истанбул – Сердика – Белград – Виена бил пресичан от големи и пълноводни реки и се видял неудобен за пренасянето на крепостната артилерия, необходима за обсадата на големите крепости по пътя за Виена – ключът за Европа. Така било замислено построяването на солидните мостове, като този на р. Марица в Свиленград, наречен Мустафа паша, така и по-нататък във вътрешността на Сърбия, Унгария и Австрия.

Мостът в Свиленград бил завършен непосредствено преди 1529 г., когато султан Сюлейман I предприел първия  поход на Османската империя  срещу Виена.

„Построен върху бетонирана основа от дребен различен камък на здрава почва от големи каменни блокове, скачени с железни скоби, споени с камъка чрез олово,  Старият мост – мост между поколенията, и днес  продължава да буди възхищението на посетителите си със своите 295 м. дължина и 6 м. широчина. В тази пешеходна зона на Свиленград –  привлекателно място за разходка и отдих, са поставени днес и красиви пейки, а сводовете на моста, както и трите фонтана в речното корито, вечер светят разноцветно и го превръщат в предпочитано място за млади и стари, за гости и местни жители.

Повече за миналото на града и моста научават посетителите на музея, а изложбата ще бъде достъпна за посещения през целия месец октомври.

Всеки желаещ е добре дошъл в ИМ – Свиленград, който в съботните дни работи от 10-14,00 часа, а в празнични и почивни дни – след предварителна договорка.

Историческите данни са предоставени от ИМ – Свиленград

Previous articleПремиера: „Писма от Антарктида” в кино „Тракия”
Next articleРок дуетът Виктор и Кали с авторска песен

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...