Засилени мерки за безопасност с началото на ловния сезон

0

Засилени мерки са предприети от полицията по време на ловния сезон на местен дребен дивеч и на дива свиня, който бе открит на 5 октомври, събота. По време на новия сезон ловът ще бъде разрешен три дни седмично, вместо досегашните два дни. Целта е да се намали популацията на дивата свиня, която се счита за основен разпространител на заразата от заболяването Африканска чума по свинете. Информацията бе съобщена на брифинг в ОДМВР Хасково от инспектор КОС от отдел „Охранителна полиция“ Веселин Добриков.

Ловуването ще се извършва по график. За провеждане на лов, ловците предварително подготвят ями за загробване на остатъците от отстреляните диви свине. Задължително трябва да се осигурят и препарати за дезинфекция и пръскачки, с които ловците да обработят използваните инструменти, облеклото, обувките, оръжията и принадлежностите към тях, както и автомобилите.

Всички отстреляни по време на лов диви свине задължително се изследват за вируса на АЧС. Засилват се мерките, свързани с безопасността при провеждане на ловните излети и засилването на контрола за носенето на светлоотразителни елементи. Ще се  изготвят и изпратят инструкции до всички председатели на сдружения, дружинки и ръководители на лова за безопасно боравене с ловно оръжие и боеприпаси, както и правила за безопасност по време на лов, допълни Добриков.

За задължителните елементи при ловния излет говори и почетния председател на Сдружението „Ловно и рибарско дружество“ в Хасково Желязко Живаков. Той уточни, че ловните дружинки са длъжни да носят аптечка с медикаменти и материали от първа необходимост. При отстрел на едър дивеч, ловците задължително трябва да изпращат проби от животните за изследване в лаборатория. До излизане на резултатите се забранява консумацията на месото и съхраняването му трябва да става в хладилни камери.

Ще бъдат инструктирани ловците от ръководителите на лова при провеждане на ловни излети за повишаване бдителността им и за стриктното спазване на правилата за безопасност, бе категоричен Живаков. Участниците в груповия лов е задължително да  екипирани по време на ловуване с ленти, шапки или облекло с ярък сигнален цвят.

Полицейските служители и ловните ръководители ще осъществяват контрол при пренасянето на огнестрелното оръжие в затворен транспортен куфар или калъф със заключващо устройство на спусъка. По полицейски данни, най-честите причини за допускане на инциденти са стрелба по шум, неясно видима цел, използване на сачми с диаметър над 6мм по време на лов на дива свиня, неправилно боравене с оръжие, самоволно напускане на позицията, определена от ръководителя на лова, употреба на алкохол и упойващи вещества

От началото на годината до 30 септември, лицата, получили разрешение за носене, употреба и съхранение на ловно оръжие на територията на областта са 5484. Притежаващите дългоцевно ловно оръжие – гладка цев са 7821, а тези с дългоцевно нарезно ловно оръжие са 2334.

Previous articleЗадържаха легионер за убийството на фелдшера в Орешник
Next articleХристо Шопов с „Всичко или нищо” в Свиленград

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...