Специалисти от различни сфери споделиха успехи и трудности във форума „Твоето бъдеще”

0

16 успешни и реализирани в професията си свиленградчани взеха участие в третото издание на Младежкия форум „Твоето бъдеще – идеи от свиленградчани за свиленградчани”. Специалисти от ИТ сферата, адвокати, архитекти, медици, земеделци, учители и психолози споделиха с ученици от свиленградските училища своя опит. Преди това представиха себе си и това, с което се занимават. Някои от тях разказаха, че са търсили дълго своето поприще, а други са знаели от съвсем малки какво точно искат да правят. Някои са завършили в престижни универститети в чужбина, други са специализирали зад граница, трети са заложили твърдо на българското образование и са избрали да учат и живеят у нас. Всички те, съвсем непринудено, освободено и с чувство за хумор споделиха с учениците истории за трудностите и успехите си.

Сред менторити, най-много бяха представителите на ИТ сектора. Своя опит споделиха екс рапърът от „Узурпатори” и настоящ програмист Даниел Кехлибаров, СЕО специалистът Никола Минков, основателите на Киндер Кодер – кръжока по програмиране и роботика за деца Недялко и Таня Козалиеви. Ментори във форума бяха още архитектът Саранди Сарандиев, графичният дизайнер Мария Петкова, завършилата престижен университет в Женева Диана Лозева, учителят и преводач Павлина Петкова, психологът Елена Манолова, специалистът по ментална аритметика София Димова, медицинската сестра Мина Николова, Любомир Апостолов, който от 10 години се занимава с Европейски младежи проекти и политики, земеделецът – Георги Ганчев, агрономът, пропътувал целия свят – Иван Тончев /последната му командировка е била във Виетнам/, юристът от голяма международна компания  Йордан Божинов, юристът Неда Грозева, както и занимаващата се с филмово продуцентство и медийни науки – Анна Алексиева.

В три групи бяха разделени ментори и ученици, за да могат да общуват по-свободно във втората част от форума. Тази година проявата бе приружена с две работилници – за ментори и ученици. Учениците се запознаха с повече подробности във връзка с предстоящото им кандидатстване и намиране на работа в модула „Кариера и етика”, а менторите се включиха в уъркшопа на психолога Елена Манолова – „Да полеем корените”.

4 награди бяха връчени в конкурса за есе, организиран в рамките на форума. Участниците в него избираха между темите: „Едно нещо, което ще направя, за да бъде Свиленград по-добър” и „Едно нещо, което ще направя, за да бъде България по-добра”.

Дияна Паскова и Тияна Русинова си поделиха първото място. На второ място журите класира творбата на Алейна Ембие – миналогодишна победителка в конкурса. Момичетата са от XIа клас на СУ „Д-р П. Берон“. Третото място зае Милена Димитрова.

Идеята за създаването на форума е на Неда Грозева и Анна Алексиева. „Твоето бъдеще” се организира и с подкрепата на община Свиленград. Вече трета година то е част от Празничната програма на града за 5 октомври и е едно от първите събития в нея.

Previous articleСрокът за подаване на коригиращи данъчни декларации изтича на 30 септември
Next articleКомедия с Искра Радева, приказки с Иво Сиромахов и концерт на Георги Христов за Празника на Свиленград

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...