Специалисти от различни сфери споделиха успехи и трудности във форума „Твоето бъдеще”

0

16 успешни и реализирани в професията си свиленградчани взеха участие в третото издание на Младежкия форум „Твоето бъдеще – идеи от свиленградчани за свиленградчани”. Специалисти от ИТ сферата, адвокати, архитекти, медици, земеделци, учители и психолози споделиха с ученици от свиленградските училища своя опит. Преди това представиха себе си и това, с което се занимават. Някои от тях разказаха, че са търсили дълго своето поприще, а други са знаели от съвсем малки какво точно искат да правят. Някои са завършили в престижни универститети в чужбина, други са специализирали зад граница, трети са заложили твърдо на българското образование и са избрали да учат и живеят у нас. Всички те, съвсем непринудено, освободено и с чувство за хумор споделиха с учениците истории за трудностите и успехите си.

Сред менторити, най-много бяха представителите на ИТ сектора. Своя опит споделиха екс рапърът от „Узурпатори” и настоящ програмист Даниел Кехлибаров, СЕО специалистът Никола Минков, основателите на Киндер Кодер – кръжока по програмиране и роботика за деца Недялко и Таня Козалиеви. Ментори във форума бяха още архитектът Саранди Сарандиев, графичният дизайнер Мария Петкова, завършилата престижен университет в Женева Диана Лозева, учителят и преводач Павлина Петкова, психологът Елена Манолова, специалистът по ментална аритметика София Димова, медицинската сестра Мина Николова, Любомир Апостолов, който от 10 години се занимава с Европейски младежи проекти и политики, земеделецът – Георги Ганчев, агрономът, пропътувал целия свят – Иван Тончев /последната му командировка е била във Виетнам/, юристът от голяма международна компания  Йордан Божинов, юристът Неда Грозева, както и занимаващата се с филмово продуцентство и медийни науки – Анна Алексиева.

В три групи бяха разделени ментори и ученици, за да могат да общуват по-свободно във втората част от форума. Тази година проявата бе приружена с две работилници – за ментори и ученици. Учениците се запознаха с повече подробности във връзка с предстоящото им кандидатстване и намиране на работа в модула „Кариера и етика”, а менторите се включиха в уъркшопа на психолога Елена Манолова – „Да полеем корените”.

4 награди бяха връчени в конкурса за есе, организиран в рамките на форума. Участниците в него избираха между темите: „Едно нещо, което ще направя, за да бъде Свиленград по-добър” и „Едно нещо, което ще направя, за да бъде България по-добра”.

Дияна Паскова и Тияна Русинова си поделиха първото място. На второ място журите класира творбата на Алейна Ембие – миналогодишна победителка в конкурса. Момичетата са от XIа клас на СУ „Д-р П. Берон“. Третото място зае Милена Димитрова.

Идеята за създаването на форума е на Неда Грозева и Анна Алексиева. „Твоето бъдеще” се организира и с подкрепата на община Свиленград. Вече трета година то е част от Празничната програма на града за 5 октомври и е едно от първите събития в нея.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...