Над 100 души се събраха в Свиленград на протеста на родителите

0

Над 100 души се събраха в Свиленград на най-големия до момента протест против промените в Закона за социалните услуги и Закона за детето. Той беше част от националните протести, които се проведоха в още 20 града на страната и извън нея. Недоволството е заради влизащите в сила от 1 януари 2020 г. Протестиращите са категорични, че чрез тях се прокарва спряната заради обществено недоволство Национална стратегия за детето 2019-2030.

С плакати и скандирания родителите се събраха пред сградата на общината в Свиленград. Протестът стана многоброен, когато към него се присъединиха родители от Момково, Любимец, Бисер и др. За пристигането им предупреди жена от свиленградското село Момково. Тя обясни, че внимателно следят темата по медиите и в интернет и тъкмо от социалната мрежа са разбрали за протеста в Свиленград.

На плакатите беше изписано: „Долу ръцете от нашите деца”, „Бог е с нас”, „Нашите деца не са прасета”, визирайки проблема с африканската чума.

Протестиращите изразиха притесненията си, че с поправките отнемането на деца може да стане по анонимен сигнал, поради бедност, а държавата дава твърде много свои правомощия на НПО, налагайки задължителни социални услуги. Според тях промените са вкарани чрез преходните и заключителните разпоредби в законите. Те се обявиха против анкетите в училищата и детските градини, против ранното сексуално образование и др.

Родителите бяха категорични, че не желаят в страната и законодателството ни да бъдат налагани мерки, чужди на българското традиционно семейство и ще продължат с протестите.

 

 

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...