Над 100 души се събраха в Свиленград на протеста на родителите

0

Над 100 души се събраха в Свиленград на най-големия до момента протест против промените в Закона за социалните услуги и Закона за детето. Той беше част от националните протести, които се проведоха в още 20 града на страната и извън нея. Недоволството е заради влизащите в сила от 1 януари 2020 г. Протестиращите са категорични, че чрез тях се прокарва спряната заради обществено недоволство Национална стратегия за детето 2019-2030.

С плакати и скандирания родителите се събраха пред сградата на общината в Свиленград. Протестът стана многоброен, когато към него се присъединиха родители от Момково, Любимец, Бисер и др. За пристигането им предупреди жена от свиленградското село Момково. Тя обясни, че внимателно следят темата по медиите и в интернет и тъкмо от социалната мрежа са разбрали за протеста в Свиленград.

На плакатите беше изписано: „Долу ръцете от нашите деца”, „Бог е с нас”, „Нашите деца не са прасета”, визирайки проблема с африканската чума.

Протестиращите изразиха притесненията си, че с поправките отнемането на деца може да стане по анонимен сигнал, поради бедност, а държавата дава твърде много свои правомощия на НПО, налагайки задължителни социални услуги. Според тях промените са вкарани чрез преходните и заключителните разпоредби в законите. Те се обявиха против анкетите в училищата и детските градини, против ранното сексуално образование и др.

Родителите бяха категорични, че не желаят в страната и законодателството ни да бъдат налагани мерки, чужди на българското традиционно семейство и ще продължат с протестите.

 

 

Previous articleСвиленград отбеляза 134 години от Съединението
Next articleГрупа „Хоризонт” и заря за финала на „Вечер на китарите”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...