Започна приемът на документи за лична помощ

0

Започна прима на документи по механизма лична помощ, съобщават от сайта на общината в Свиленград. Заявленията се подават в офис на ул. „Бурденис”№2, уточняват от там.

Лицата, които имат право на помощта по реда на Закона за личната помощ са онези, които са с определени 90 и над 90 на сто вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност, децата с право на чужда помощ с определени 50 и над 50 на сто вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност, както и децата без право на чужда помощ с опредени 90 и над 90 на сто вид и степен на увреждане или степен на трайно намалена работоспособност.

Документите се подават лично, или чрез упълномощено за това лице, или чрез законен представител. Изисква се заявление по образец, документ за самоличност, направление за ползване на механизма лична помощ, с определен брой часове месечно, издадено от съответната Дирекция „Социално подпомагане“.
На сайта на общината са публикувани и изискванията към лицата, желаещи да бъдат назначени като асистенти за предоставяне на механизма лична помощ по реда на Закона за личната помощ. Те трябва да не са поставени под запрещение, да не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер и спрямо тях да не са налагани мерки за защита по Закона за защита от домашното насилие на ползвател на лична помощ.

Кандидатите подават заявление–декларация по образец до Кмета на съответната община, Автобиография, копие от трудов договор, ако кандидатът за асистент работи, или декларация че няма сключен трудов договор. Подава се и декларация, че спрямо него не са налагани мерки за защита по Закона за защита от домашното насилие по отношение на ползвател на лична помощ, както и декларация за съгласие за предоставяне, обработване и съхранение на лични данни. Необходимо е да се представи документ за самоличност, който се връща веднага. Изисква се и документ за придобито образование като копие от документа се съхранява в трудовото досие на работника или служителя. При първоначално постъпване на работа се изисква и документ за медицински преглед и след преустановяване на трудовата дейност по трудово правоотношение за срок над 3 месеца. Изисква се и разрешение от инспекцията по труда, ако лицето не е навършили 16 г., или е на възраст от 16 до 18 г.

Изискванията и документите са налични на страницата на общината svilengrad.bg

Previous articleНа Капитан Андреево задържаха контрабандни накити за 98 хил. лв.
Next articleСухи треви горяха в Свиленград, бали слама – в Капитан Андреево

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...