Пуснаха влаковете от и за Свиленград

0

Движението на пътническите влакове в участъка Димитровград-Свиленград е възстановено. Прекъсването беше въведено заради ремонта и електрификацията на този участък от жп линията, а от близо година пътниците на железницата се предвижваха с автобуси.

Преди около два месеца старите релси бяха демонтирани, а опасният жп прелез при Сива река, беше заменен с новоизграден надлез. Под него е и новата жп линия, а на грата в Свиленград първият влак след толкова време спря в сряда, в 18.30 часа. Промяна в разписанието е въведена до 10 април, съобщиха от жп гарата.

Влаковете от Свиленград за Пловдив са са часове на тръгване – 4.30, 15.25 и 18.50 часа. А пристигането на жп гарата е в 9.00, 18.30 и 21.35 часа.

Международният влак спира на грата в Свиленград в 0.33 часа, а отпътува за Турция в 1.20 часа. От Турция пристига в 4.25, а заминава в 5.15 часа.

Да не бъдат спирани други влакове пък се договориха министърът на транспорта Ивайло Московски и министърът на финансите Владислав Горанов. Двамата обсъдиха финансово състояние на БДЖ и се разбраха. Министър Владислав Горанов се ангажира, че ще бъдат преведени 40 млн. лв. към субсидията на „БДЖ – Пътнически превози“ ЕООД, необходими за изпълнение на пътническата услуга. Така парите на железниците за тази година ще станат 180 млн. лв. По този начин ще се запази разписанието на по – голямата част на влаковете.

Няма обаче да бъдат възстановени всички вече спрените 38 влака, тъй като някои от тях имали сериозни технически проблеми.

В същото време не се говори за влака, който пътуваше от Свиленград за Гърция и който беше сравнително печеливш за железницата ни. Той беше възстановяван и спиран два пъти. Той стигаше до Александруполис, където имаше директна връзка с Атина. А билетът до близкото гръцко село Дикеа през 2010 година беше около 5 лв.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...