Паметна плоча откриха при поликлиниката в Свиленград

0

Паметна плоча бе открита днес на сградата на поликлиниката. На това място се е намирал щабът на 3-та гранична комендатура на 13 граничен отряд. От него са били ръководени боевете за островите на река Марица през 1952 г., когато се е разгоряла „малката българо-гръцка война”.

Мраморната плоча бе открита официално от адвокат Цветелина Атанасова /ВМРО/, която е председателстваща общинския съвет в Свиленград и сред най-младите представителите в местния парламент. Именно с решение на общинския съвет в града бе поставено възпоменанието. Идеята е на местната структура на Съюза на офицерите и сержантите от запаса.

Откриването бе планирано на 27 август, когато е официалният празник на Гранични войски. На него присъстваха общинските съветници Стамо Димитров /БСП/, Живко Проданов /ВМРО/, представители на общината, музея, на Съюза на офицерите и сержантите от запаса, граждани. Поднесени бяха венци.

О.з. полковникът Атанас Атанасов заяви в словото си,  че гранични войски заемат достойно място в историята на България. Той припомни, че те са феномен в развитието на българското бойно изкуство и ги определи като школа за патриотизъм, българщина, героизъм и себеотрицание в името на защитата на границата на Република България. Той каза, че в 43-годишната им история, през нея са преминали около 25 хил. наборни войници и около 25 хил. кадрови офицери и сержанти.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...