Паметна плоча откриха при поликлиниката в Свиленград

0

Паметна плоча бе открита днес на сградата на поликлиниката. На това място се е намирал щабът на 3-та гранична комендатура на 13 граничен отряд. От него са били ръководени боевете за островите на река Марица през 1952 г., когато се е разгоряла „малката българо-гръцка война”.

Мраморната плоча бе открита официално от адвокат Цветелина Атанасова /ВМРО/, която е председателстваща общинския съвет в Свиленград и сред най-младите представителите в местния парламент. Именно с решение на общинския съвет в града бе поставено възпоменанието. Идеята е на местната структура на Съюза на офицерите и сержантите от запаса.

Откриването бе планирано на 27 август, когато е официалният празник на Гранични войски. На него присъстваха общинските съветници Стамо Димитров /БСП/, Живко Проданов /ВМРО/, представители на общината, музея, на Съюза на офицерите и сержантите от запаса, граждани. Поднесени бяха венци.

О.з. полковникът Атанас Атанасов заяви в словото си,  че гранични войски заемат достойно място в историята на България. Той припомни, че те са феномен в развитието на българското бойно изкуство и ги определи като школа за патриотизъм, българщина, героизъм и себеотрицание в името на защитата на границата на Република България. Той каза, че в 43-годишната им история, през нея са преминали около 25 хил. наборни войници и около 25 хил. кадрови офицери и сержанти.

Previous articleЦИК назначи Общинската избирателна комисия в Свиленград
Next articleС концерт на Тодор Кожухаров продължава набирането на средства за Никол

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...