Гражданско обединение ще участва на местните избори в Свиленград

0

Гражданско обединение направи заявка за участие на местните избори в Свиленград през октомври и от известно време представя в социалната мрежа лица, които го подкрепят или ще участват на предстоящия вот. Повече подробности за идеята разказа едно от лицата, които стоят зад нея. Любомир Апостолов е на 33 години, семеен, с дъщеричка на 1 година. Завършил е „Английска филология” в Пловдивския университет и „Бизнес администрация” в НБУ. Има опит в разработването и реализирането на редица проекти с икономическа, култура и социална насоченост. Капитан е на футболния отбор на Свиленград 1921 II. Като член на Младежката организация към СК Изида е участвал в разработването на цяла поредица от международни младежки проекти.

Отскоро в социалната мрежа представяте проект за гражданско обединение, в който давате заявка и за участие на предстоящите местни избори в община Свиленград. Как дойде идеята и кои хора стоят зад нея?

Идеята за изграждане и съществуване на активно гражданско общество винаги е и ще бъде актуална тема. Конкретната идея за обединението „Свиленград МОЖЕ“ се роди в приятелски разговори през миналата година, а зад идеята заставаме активни млади хора от Свиленград, идващи от различни сфери на обществения живот и притежаващи различни знания, компетенции и интереси. Основното нещо, което ни обединява, е желанието да работим за подобряване и развитие на средата, обществото и условията, в които живеем. Ние сме своеобразна извадка на хората между 30 и 40 години, голяма част от нас вече са семейни с малки деца и нас определено живо ни интересува в какви условия ще отглеждаме и възпитаваме децата си.

Виждаме, че вече сте представили някои от лицата, които подкрепят идеята.  Решили ли сте кои от тях ще се борят за места в местния парламент? А имате ли още хора, които тепърва ще представяте? И в контекста на местните избори – смятате ли да излъчите кандидат за кмет на община Свиленград?

За нас местните избори не са самоцел, те са една стъпка в посока на това, млади хора със собствени позиция и визия да участват във вземането на решения, които се отнасят до всички нас като жители на общината. Продължаваме с представянето на лицата, а и водим разговори с други хора, които имат идеи, желание и енергия да бъдат социално и обществено активни. Всъщност който мисли, че може да е полезен в подобно начинание, е добре дошъл. Чрез страницата ни във фейсбук „Свиленград МОЖЕ“ всеки може да се свърже с нас и да следи какво предлагаме. Кметската надпревара по своята същност е мажоритарно съревнование между силни личности. Фактът, че вече някои от големите партии дават заявка за издигане на млади кандидати в тази битка, е позитивен знак. На този етап мога да кажа, че ние също водим разговори за номиниране на наш кандидат.

В предстоящата кампанията определено се очаква да имат преимущество големите партии, заради големия брой членове, заради опита и заради финансирането. Как очаквате да се преборите за място/места в общинския съвет?

Истината е, че от много години изборният процес в България така е устроен, че винаги предимство имат големите партии. Точно там се крият и голяма част от проблемите ни – за публични длъжности се предлагат и впоследствие се избират хора, които през живота си не са извършили нищо обществено полезно, нищо в полза на някого другиго. Това, на което ние можем да разчитаме, е, че на местни избори имаме възможност действително да гласуваме за разпознаваеми личности, които във времето са доказали своите качества. За някои от партийните кандидати предизборната кампания започва месец-два преди изборите, докато ние сме хора, които водят кампания през целия си съзнателен живот – кампания за изграждане на личен авторитет и добро име в града, в който сме израснали и в който сме избрали да градим своите семейства. Дали ще бъде трудно – със сигурност ще бъде, защото ние тръгваме буквално от нулата – без партия за гърба си, без финансиране и без подкрепа от този или онзи.

Какви идеи за развитие на общината смятате да защитавате, ако ваш представител влезе в общинския съвет?

През последните 10 години в нашата община се случиха много хубави неща по отношение на изграждане на инфраструктурата. Но определено има какво да се желае по отношение на работата с хора – било то с младите хора, било с хората от крайните квартали или с тези от селата. Някак специфичните проблеми на тези различни групи остават неразбрани от управниците. Това, на което бихме желали да обърнем внимание, са ниските доходи, възможностите за заетост и как може администрацията да окаже съдействие в това отношение. Считаме също така, че нашият град има потенциал да се превърне в регионален младежки и спортен център – с организиране на международни младежки събития и масови спортни прояви. Имаме много различни идеи, които тепърва предстои да обсъдим, да структурираме и да представим като конкретни предложения.

Previous articleОткриха открадната кола на свиленградчанин
Next articleЗадържаха 7000 парфюма менте на Капитан Андреево

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...