Три села против коленето на прасета заради чумата

0

Три села се обявиха против коленето на прасетата заради африканската чума. Подписки при областния управител са внесли жители на селата Стамболийски, Гарваново и Горски извор.

„Ще предам тези подписки на Областната дирекция по безопасност на храните в Хасково, защото те са водещият орган в сегашната ситуация, заяви областният управител Станислав Дечев. Нека отидат при хората на място, да разговарят с тях, да проверят конкретно какви са опасенията на стопаните и да разяснят целта на мярката, която ни е разпоредена“, каза той на днешното заседание на областната епизоотична комисия.

Дечев поиска всяка институция, включена в комисията да докладва за свършеното до тук за недопускане на заразата на наша територия. От Областното пътно управление в Хасково съобщиха, че вече е направена дезинфекция по цялата дължина на магистрала “Марица“, по всички крайпътни отбивки, извършва се почистване на републиканска пътна мрежа и после се дезинфекцира.
Все още на наща територия няма констатиран случай на африканска чума, съобщи директорът на ОДБХ Хасково д-р Георги Илиев. Той заяви обаче, че заболяването вече настъпва към Южна България. „Мерките, които са ни спуснати от Централния епизоотичен щаб се изпълняват по наше указание от общинските комисии и от хората по малките населени места“, обясни д-р Илиев. Той, заедно със заместник-областния управител на Хасково д-р Стефка Здравкова вече са провели срещи със стопани в част от хасковските села. Предстоят още такива разговори, в които се разяснява ползата от крайната мярка, увери той. „Тези хора, които гледат по едно-две прасета за лични нужди ги боли, че трябва да ги заколят, но те проявяват разбиране. Но основните трудности идват от хората, които развъждат свине-майки с цел търговия, нещо което е незаконно. И именно те създават проблеми, подчерта д-р Илиев. Той обяви, че от утре екипите на ОДБХ Хасково тръгват в 3-километровата зона на свинекомплекса в Клокотница и съвместно с кметовете на селата ще проверят изпълнението на мярката. Ако не е изпълнена, ще се приложат мерките, предвидени в закона за ветеринарномедицинската дейност, категоричен е д-р Илиев.
От ДГС Хасково инж. Любомир Илиев съобщи, че има заповед лицата, стопанисващи дивеча, да изградят селективни капани за улавяне на дива свиня. Срокът е кратък, но вече се работи по тях. Определени са екипите за загробване на евентуални умрели свине, както и за бързо предаване на проби от намерени животни. Направена е разяснителната кампания при ловците. Към този момент на територията на ловно стопанство Хасково няма намерени трупове на умрели диви свине и положителни проби за африканска чума.
Няма пречка в събота да бъде открит птичият лов в региона. Това увери инж.Илиев, който съобщи, че този лов може да бъде забранен само, ако има установени огнища на чума. Тогава в радиус от 8 км. от т.нар. инфектирана зона се забранява отстрелът на пернати, зоната се претърсва периодично и забраната се вдига два месеца след намирането на последния труп на умряла свиня. Ако има такава ситуация, зоните се обозначават и маркират, но сега това не се налага, категоричен е директорът на Държавното горско стопанство.

Previous articleВ Свиленград протестираха в ковчег срещу номинацията на Гешев
Next articleПроект подпомага бизнеса за активно участие в процесите на вземане на решения на ЕК /Видео/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...