Над 17 кг хероин в хладилна чанта задържаха на Капитан Андреево

0

В Хасково е арестуван и поръчител на пратката

Хероин за над 1 млн. лв. задържаха митнически служители на пункт Капитан Андреево. Количеството на откритата пратка е 17.356 кг. Задържан е и един от получателите на пратката. Хероинът е бил предназначен за Западна Европа.

За случая съобщиха на брифинг днес в Свиленград директорът на Агенция „Митници“ Георги Костов, Делчо Лавчев – заместник-окръжен прокурор в ОП Хасково, Атанас Курдов – началник сектор БОП – Хасково, старши комисар Ангел Цанков –  директор на ОД на МВР Хасково и Христо Стефанов – заместник-директор на РД на Гранична полиция – Елхово.

Хероинът е открит в петък в лек автомобил, управляван от 44-годишен британски гражданин от иракски произход. Превозното средство е селектирано  за  щателна митническа проверка, при която митническите служители установяват хладилна чанта с двойно дъно. В нея са укрити 17 пакета, обвити със синьо индиго и прозрачен полиетилен.  Извършеният на място полеви наркотест показва, че съдържащото се в пакетите прахообразно вещество  е хероин.

В разследването по случая се включват и служители на сектор „Борба с организираната престъпност” – Хасково и ОД на МВР Хасково. Получателят на пратката с наркотично вещество е задържан на 29 юли, около 22 часа,  в района на хотел в Хасково, обясни Атанас Курдов – началник сектор БОП – Хасково. Става дума за 37-годишен ирански гражданин, със статут на постоянно пребиваващ в Германия. За което е установено, че е подбудител и помагач за извършване на престъплението.

На него и водача на автомобила са повдигнати обвинения по чл. 242 ал. 4 във вр.с ал. 2  от Наказателния кодекс.

Това престъпление само по себе си се явява тежко умишлено престъпление. Предвижда се наказание лишаване от свобода от 15 до 20 години, както и кумулативно предвидено наказание глоба от 200 000 до 300 000 лева, обясни пред журналистите Делчо Лавчев – заместник-окръжен прокурор в ОП Хасково и допълни, че вчера (31.07.2019 г) съдът е постановил постоянна мярка за неотклонение задържане под стража за двете лица.
Директорът на Агенция „Митници“ подчерта добрата координация и взаимодействие между службите, противодействащи на този тип препълнения, под ръководството на прокуратурата.
„Митническите служители са извършили изключително професионално проверката, шофьорът не е показал съмнително поведение, но е проверен на база анализ на риска и така е установено наркотичното вещество“, обясни Георги Костов и допълни: „Позитивното тук е, че веднага след като е установено наркотичното вещество има и още високо професионални действия на митническите и граничните служители и в разследването бързо се включват ГДБОП, който има по-висок оперативен капацитет“, допълни директорът на Агенция „Митници“.
Това е трети такъв случай на ГКПП Капитан Андреево за последните четири месеца като общо са задържани 312 кг хероин, подчерта Костов и допълни, че при предишен такъв случай през април са задържани 288 кг хероин, укрити в товарен автомобил. Тогава също е имало добра координация и на територията на Пловдивска област е задържан организатора на канала. Вторият случай е от май, при който са задържани около 6 кг хероин, пренасяни от двама български граждани, а при последвало претърсване на техните адреси и на адресите на други съпричастни лица са задържани и още наркотични вещества.
Откритото наркотично вещество е на стойност над  1 130 000  лева по цени за нуждите на съдебната система.

Previous articleНикол премина успешно операцията. Набират се средства за последващо лечение
Next articleКак бизнесът да участва в процесите на обществени допитвания на Европейската комисия /Видео/

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...