Над 17 кг хероин в хладилна чанта задържаха на Капитан Андреево

0

В Хасково е арестуван и поръчител на пратката

Хероин за над 1 млн. лв. задържаха митнически служители на пункт Капитан Андреево. Количеството на откритата пратка е 17.356 кг. Задържан е и един от получателите на пратката. Хероинът е бил предназначен за Западна Европа.

За случая съобщиха на брифинг днес в Свиленград директорът на Агенция „Митници“ Георги Костов, Делчо Лавчев – заместник-окръжен прокурор в ОП Хасково, Атанас Курдов – началник сектор БОП – Хасково, старши комисар Ангел Цанков –  директор на ОД на МВР Хасково и Христо Стефанов – заместник-директор на РД на Гранична полиция – Елхово.

Хероинът е открит в петък в лек автомобил, управляван от 44-годишен британски гражданин от иракски произход. Превозното средство е селектирано  за  щателна митническа проверка, при която митническите служители установяват хладилна чанта с двойно дъно. В нея са укрити 17 пакета, обвити със синьо индиго и прозрачен полиетилен.  Извършеният на място полеви наркотест показва, че съдържащото се в пакетите прахообразно вещество  е хероин.

В разследването по случая се включват и служители на сектор „Борба с организираната престъпност” – Хасково и ОД на МВР Хасково. Получателят на пратката с наркотично вещество е задържан на 29 юли, около 22 часа,  в района на хотел в Хасково, обясни Атанас Курдов – началник сектор БОП – Хасково. Става дума за 37-годишен ирански гражданин, със статут на постоянно пребиваващ в Германия. За което е установено, че е подбудител и помагач за извършване на престъплението.

На него и водача на автомобила са повдигнати обвинения по чл. 242 ал. 4 във вр.с ал. 2  от Наказателния кодекс.

Това престъпление само по себе си се явява тежко умишлено престъпление. Предвижда се наказание лишаване от свобода от 15 до 20 години, както и кумулативно предвидено наказание глоба от 200 000 до 300 000 лева, обясни пред журналистите Делчо Лавчев – заместник-окръжен прокурор в ОП Хасково и допълни, че вчера (31.07.2019 г) съдът е постановил постоянна мярка за неотклонение задържане под стража за двете лица.
Директорът на Агенция „Митници“ подчерта добрата координация и взаимодействие между службите, противодействащи на този тип препълнения, под ръководството на прокуратурата.
„Митническите служители са извършили изключително професионално проверката, шофьорът не е показал съмнително поведение, но е проверен на база анализ на риска и така е установено наркотичното вещество“, обясни Георги Костов и допълни: „Позитивното тук е, че веднага след като е установено наркотичното вещество има и още високо професионални действия на митническите и граничните служители и в разследването бързо се включват ГДБОП, който има по-висок оперативен капацитет“, допълни директорът на Агенция „Митници“.
Това е трети такъв случай на ГКПП Капитан Андреево за последните четири месеца като общо са задържани 312 кг хероин, подчерта Костов и допълни, че при предишен такъв случай през април са задържани 288 кг хероин, укрити в товарен автомобил. Тогава също е имало добра координация и на територията на Пловдивска област е задържан организатора на канала. Вторият случай е от май, при който са задържани около 6 кг хероин, пренасяни от двама български граждани, а при последвало претърсване на техните адреси и на адресите на други съпричастни лица са задържани и още наркотични вещества.
Откритото наркотично вещество е на стойност над  1 130 000  лева по цени за нуждите на съдебната система.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...