Млади учители разказват забравената история на българите

3

Забравената история на великите българи разказват свиленградчанинът Димитър Гилев и Стефан Стефанов. Двамата обикалят България, за да запознаят хората с малко известни и ненаписани в учебниците по история факти.

Димитър Гилев е учител по история в свиленградското СУ „Д-р Петър Берон”. Стефан Стефанов е от Чирпан, но живее и работи в Пловдив. Двамата са колеги историци, завършили Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”. Продължава да ги събира страстта към миналото на българите.

„Идеята тръгна от моите страници във Фейсбук, където редовно споделям с хората забравената история”, разказва Димитър Гилев. „Реших да пренеса всичко това от виртуалния в реалния свят, под формата на исторически конференции.”

Историческите конференции стартираха от пловдивското село Марково, на 16 юли. Димитър и Стефан разказват пред събралите се над 70 души малко познати факти за епохата на Възраждането, за живота на Апостола на българската свобода – Васил Левски и семейството му, както и за участието на България в Първата световна война.

Историците вече имат покани да гостуват в различни градове, а сред тях са Варна, Чирпан, Хасково, с. Свежен, с. Първенец, Пазарджик, Пловдив, София и др. Подготвя се конференция и в Свиленград. По пътя си те ще засегнат исторически проблеми от древността до съвремието. Темите ще бъдат разнообразни. Ще бъдат разказани историите на български владетели и личности, оставили трайни следи в историята ни, ще бъде развита темата за древния български календар и др.

„В учебниците има доста неща от различни периоди на нашата история, които не са напълно пояснени и развити, разказва още Димитър Гилев. Информацията е малко, а ние като млади учители смятаме,че децата могат да научат много повече информация за героите на България от различни периоди. На конференциите се опитваме да представим историята по интересен начин. Приемаме това, което правим като мисия. Вярваме,че можем да запазим истинската история на България непроменена и вълнуваща”, разказва още Гилев.

Previous articleНикола Динков: Кой носи отговорност за тол системата?
Next articleСвиленград спечели Държавното отборно първенство по тенис

3 COMMENTS

  1. По – голямата част от българите трябва да споделят информацията при преки срещи, да има диалог между човеците, да се възстанови приятелското отношение, силната вяра, българския фолклор и традиции, за да се извисим над дребните страсти за живот.

  2. Невероятно начинание! Предлагам да издадат книга – смятам,че ако се открие сметка за набиране на средства много хора ,включително и аз ще дарят за осъществяването на идеята!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...