Осем с обвинения след операцията срещу трафик на мигранти

0

Осем от задържаните за участие в организирана група за трафик на мигранти са с повдигнати обвинения, съобщиха от Специализираната прокуратура. Общо 17 души бяха задържани при вчерашната спецакция на ГДБОП и ДАНС, която се реализира в София, Бургас и Свиленград. При извършените претърсвания на повече от 40 ползвани от тях адреса и автомобила и при обиски са иззети голямо количество парични средства, наркотици и тефтери с изписани имена на длъжници.

Групата е част от международен канал, действал от началото на 2017 г. Хора се набирали от Афганистан, минавали през Иран, през Турция и се посрещали в България, където са настанявани край Свиленград, а после – в софийските квартали „Орландовци“ и „Факултета“.

Всяка седмица групата е превеждала  по 30-40 лица от Турция през река Марица към България до Сърбия, откъдето каналджии ги транспортирали до Западна Европа. У нас транспортът се осъществявал със специално оборудвани бусове с тайници.

Касае се главно за лица, ненавършили 16 години, без документи, но има случаи на транспортиране на цели семейства, поясни прокурор Сийка Милева. Мигрантите били превеждани през т. нар. зелени граници – гъсти, гористи местности, по изключително опасен за живота им начин. Тарифата е била по 8-10 000 евро на човек.

Утре ще бъдат гледани мерките за неотклонение на осмината обвиняеми.  Двама от тях са българи, останалите са чужденци – сириец, иракчанин и четирима афганистанци. Събраните данни сочат иракчанина като ръководител на групата.

Операцията е продължение на мащабната спецакция „Халифакс”, осъществена през 2017 г. с участието на европейските служби. Тогава се проведоха общи действия срещу трафика на хора в Белгия, България, Великобритания, със съдействието на Франция, Германия. В хода бяха задържани над 40 души, припомни зам.главния прокурор Иван Гешев.

По негова оценка сега задържаната група е част от най-голямата действаща група за трафик на мигранти през територията на страната. Той не изключи възможността в схемата да участват и гранични служители.

Previous articleНаградиха победителите от колокритериума в Свиленград
Next articleМладежи поставиха любими цитати в градския парк

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...