Осем с обвинения след операцията срещу трафик на мигранти

0

Осем от задържаните за участие в организирана група за трафик на мигранти са с повдигнати обвинения, съобщиха от Специализираната прокуратура. Общо 17 души бяха задържани при вчерашната спецакция на ГДБОП и ДАНС, която се реализира в София, Бургас и Свиленград. При извършените претърсвания на повече от 40 ползвани от тях адреса и автомобила и при обиски са иззети голямо количество парични средства, наркотици и тефтери с изписани имена на длъжници.

Групата е част от международен канал, действал от началото на 2017 г. Хора се набирали от Афганистан, минавали през Иран, през Турция и се посрещали в България, където са настанявани край Свиленград, а после – в софийските квартали „Орландовци“ и „Факултета“.

Всяка седмица групата е превеждала  по 30-40 лица от Турция през река Марица към България до Сърбия, откъдето каналджии ги транспортирали до Западна Европа. У нас транспортът се осъществявал със специално оборудвани бусове с тайници.

Касае се главно за лица, ненавършили 16 години, без документи, но има случаи на транспортиране на цели семейства, поясни прокурор Сийка Милева. Мигрантите били превеждани през т. нар. зелени граници – гъсти, гористи местности, по изключително опасен за живота им начин. Тарифата е била по 8-10 000 евро на човек.

Утре ще бъдат гледани мерките за неотклонение на осмината обвиняеми.  Двама от тях са българи, останалите са чужденци – сириец, иракчанин и четирима афганистанци. Събраните данни сочат иракчанина като ръководител на групата.

Операцията е продължение на мащабната спецакция „Халифакс”, осъществена през 2017 г. с участието на европейските служби. Тогава се проведоха общи действия срещу трафика на хора в Белгия, България, Великобритания, със съдействието на Франция, Германия. В хода бяха задържани над 40 души, припомни зам.главния прокурор Иван Гешев.

По негова оценка сега задържаната група е част от най-голямата действаща група за трафик на мигранти през територията на страната. Той не изключи възможността в схемата да участват и гранични служители.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...