Започваме да изхвърляме разделно и стари дрехи

0

Система за разделно събиране на дрехи, обувки и чанти от домакинствата въведе общината в Свиленград. Те се предават безвъзмездно на площадката, намираща се на ул.‘‘Акад. Желязков‘‘ №5 (складовете на бившия Кореком в кв. „Изгрев”).

Дрехите ще преминат през последващо третиране, като тези от тях, които са годни, ще бъдат използвани за повторна употреба. Останалите ще бъдат рециклирани или оползотворени. Целта е да се намали изгарянето на текстилни отпадъци, да си повиши чистотата на въздуха, съобщават от общината.

Това е една от редицата мерки, които се предприемат в Свиленград за по-чиста община, за намаляване на отпадъка и разходите по неговото транспортиране до регионалното депо в Харманли. Преди това бяха въведени разделно събиране на боклуците от домакинствата, както и от магазини и заведения. На специално място гражданите могат да предават още електроника, опасни отпадъци и др. Върви проект за изграждане на компостираща инсталация, която ще превръща растителния боклук в тор.

Общината е една от първите в страната, които пожелаха да се включат в Европейската мрежа за нулеви отпадъци. Организацията обхваща общини от държави в цяла Европа, постигнали битов отпадък под 100 кг на човек за година. В момента в Свиленград битовите отпадъци на човек за година са около 400 кг.

Вече беше създаден дългосрочен план, по който ще се работи в следващите няколко години. Крайната му цел е намаляване на отпадъка в община Свиленград до 14-15%. Активна роля в това играе и създаденият консултативен съвет с участието на граждани, с които да се дискутират проблемите.

Освен по-чисто среда, се очаква мерките да доведат и до сериозни икономически ползи. През миналата година, сметосъбирането премина в ръцете на общината, като местната власт отчете финансови икономии по това перо.

Има още много мерки, които трябва да се предприемат, смятат и гражданите. Едната посока е пълна забрана на употребата на пластмасови и подобни опаковки, работа с хората, които хвърлят например сгурта „във всякакъв вид друг контейнер, а тревата в контейнерите за сгурта – разделно, но неразбрано”. Има и мнения, че отпадъкът не се събира достатъчно често и хората хвърлят извън контейнерите, а на места съдовете за смет не достигат.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...