Започваме да изхвърляме разделно и стари дрехи

0

Система за разделно събиране на дрехи, обувки и чанти от домакинствата въведе общината в Свиленград. Те се предават безвъзмездно на площадката, намираща се на ул.‘‘Акад. Желязков‘‘ №5 (складовете на бившия Кореком в кв. „Изгрев”).

Дрехите ще преминат през последващо третиране, като тези от тях, които са годни, ще бъдат използвани за повторна употреба. Останалите ще бъдат рециклирани или оползотворени. Целта е да се намали изгарянето на текстилни отпадъци, да си повиши чистотата на въздуха, съобщават от общината.

Това е една от редицата мерки, които се предприемат в Свиленград за по-чиста община, за намаляване на отпадъка и разходите по неговото транспортиране до регионалното депо в Харманли. Преди това бяха въведени разделно събиране на боклуците от домакинствата, както и от магазини и заведения. На специално място гражданите могат да предават още електроника, опасни отпадъци и др. Върви проект за изграждане на компостираща инсталация, която ще превръща растителния боклук в тор.

Общината е една от първите в страната, които пожелаха да се включат в Европейската мрежа за нулеви отпадъци. Организацията обхваща общини от държави в цяла Европа, постигнали битов отпадък под 100 кг на човек за година. В момента в Свиленград битовите отпадъци на човек за година са около 400 кг.

Вече беше създаден дългосрочен план, по който ще се работи в следващите няколко години. Крайната му цел е намаляване на отпадъка в община Свиленград до 14-15%. Активна роля в това играе и създаденият консултативен съвет с участието на граждани, с които да се дискутират проблемите.

Освен по-чисто среда, се очаква мерките да доведат и до сериозни икономически ползи. През миналата година, сметосъбирането премина в ръцете на общината, като местната власт отчете финансови икономии по това перо.

Има още много мерки, които трябва да се предприемат, смятат и гражданите. Едната посока е пълна забрана на употребата на пластмасови и подобни опаковки, работа с хората, които хвърлят например сгурта „във всякакъв вид друг контейнер, а тревата в контейнерите за сгурта – разделно, но неразбрано”. Има и мнения, че отпадъкът не се събира достатъчно често и хората хвърлят извън контейнерите, а на места съдовете за смет не достигат.

Previous articleНови детски площадки изграждат в община Свиленград по проект
Next articleОриенталски прочит на световни евъргрийни на „Свиленград Мези”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...