Туристи от цялата страна на Първия средновековен фестивал в Мезек

0

Стотици свиленградчани и туристи от цялата страна посетиха Средновековния фестивал, който се проведе в село Мезек на 1 и 2 юни. Всички те се потопиха в бита, обичаите и бойните умения, характерни за епохата на Второто българско царство.

През двата дни посетителите имаха възможност да гледат средновековни възстановки на бойни сцени, етюди от живота на император Юстиниан, да се включат в стрелба с лък и др. За децата особено привлекателни се оказаха бойните сцени, игрите – „Чилик“, дърпане на въже, „Дама“, играчките от миналото и занаятчийниците. Всеки посетител можеше да си направил глинена съдина, да оцвети и украси глинени плочки, да опита медовина или характерни за средновековието храни.

Събитието бе организирано от община Свиленград. Идеята е отпреди няколко години, но се реализира сега, с усилията на звено „Спорт и туризъм”. Очаква се фестивалът да стане традиционен.

Средновековната крепост при село Мезек е най-запазената родопска крепост. Построена е към края на XI и началото на XII в., вероятно по времето на византийския император Алексей I Комнин. Била е външна граница на Византия, която често е нападана от заобикалящия я варварски свят.

В днешно време археологическият паметник привлича многобройни посетители. За фестивала туристически фирми включиха в програмите си посещения на Неутзикон и намиращата се наблизо тракийска гробница.

Previous articleВлакът до Одрин спря, седмица след пускането му
Next articleПътен знак пречи на шофьори да видят сигнализацията на светофар

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...