Система за разделно събиране на опасни отпадъци въведоха в Свиленград

0

Система за разделно събиране на опасни отпадъци от домакинствата въведе общината в Свиленград. Това е част от реализация на ангажимента, който местната власт има в изпълнение изискванията на Закона за управление на отпадъците, както и на политиката за насърчаване на устойчивото развитие, съобщават от там.

Опасните отпадъци се разпознават по символите за опасност, които са изобразени на опаковките им. Това са лекарства с изтекъл срок на годност, живак и живачни термометри, лакове и бояджийски материали, остатъци от строителна химия, домакински препарати, фотографски материали, киселини, основи, мастила, препарати за растителна защита и борба с вредители, както и празни опаковки, обозначени със символите за опасност.

Домакинствата ще могат да ги предават безвъзмездно на площадката, намираща се на ул. ‘‘Акад. Желязков‘‘ №5 (складовете на бившия Кореком в кв. „Изгрев”).
Включването на отпадъци с опасни свойства в общия поток битови отпадъци влияе отрицателно върху здравето на хората, замърсява околната среда и нарушава нормалната експлоатация на депата и системите за оползотворяване на отпадъци. Община Свиленград призовава гражданите да се включат в кампанията за предаването им на указаното за това място.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...