Внук на Цукровски посети дома му, станал музей

0

Внук на д-р Георги Цукровски, в чийто дом се помещава Историческият музей, посети дядовата си къща, след десетилетия. Инж. Валентин Бошнаков е син на дъщерята на д-р Цукровски – Нина. Той живее със семейството си в Нова Загора.

Първоначално със съпругата и сина му, пристъпили прага на музея като туристи. Изслушали началото на беседата, която започва с разказ за къщата и нейния собственик, а след това обяснили, че са негови потомци. После разгледали с удоволствие къщата, в която инж. Бошнаков е идвал като дете. Инженерът споделил и много от спомените си, свързани с дядо му.

В края на срещата, той дарил на музея апарат „Дарсонвал”, принадлежал на д-р Цукровски. Апаратът бил дълго време старателно съхраняван от семейството на Валентин. От музея благодарили сърдечно за дарението, което идва в годината, в която се подготвя научна конференция, посветена на здравеопазването в нашия край.

Те очакват семейството да се включи и със снимки в обявения за Нощта на музеите конкурс „Родния край – история в снимки”.

Музейните работници припомнят, че преди три години, друг потомък на доктора пристигна в Свиленград. Става дума за една от правнучките на Цукровски – Алина.

Къщата, в която от 2007 г. се помещава музеят в Свиленград е eднa oт нaй- ĸpacивитe пpeз 30-тe гoдини нa минaлия вeĸ. Построява я пристигналият в Свиленград руски мигрант, Цукровски, започнал тук лекарска практика. Изградена е в стил сецесион, на два етажа, свързани с вътрешно дървено стълбище. На първия етаж са разположени антре, три стаи и кухня. Едно от помещенията е превърнато в кабинет с приемна на доктора и разполага с отделен вход откъм улицата. Почти същото е разположението на втория етаж. Две от стаите и антрето притежават малки веранди.

По времето на комунизма къщата е отчуждена. Свиленградчани си спомнят, че през годините тя е била детска библиотека, ресторант и музей. На специално пано във фоайто сега са изложени снимки на доктора.

Previous articleВтори протест против Стратегията за детeто в Свиленград
Next articleСтартира международният пробег Свиленград – Кастанес – Одрин

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...