Внук на Цукровски посети дома му, станал музей

0

Внук на д-р Георги Цукровски, в чийто дом се помещава Историческият музей, посети дядовата си къща, след десетилетия. Инж. Валентин Бошнаков е син на дъщерята на д-р Цукровски – Нина. Той живее със семейството си в Нова Загора.

Първоначално със съпругата и сина му, пристъпили прага на музея като туристи. Изслушали началото на беседата, която започва с разказ за къщата и нейния собственик, а след това обяснили, че са негови потомци. После разгледали с удоволствие къщата, в която инж. Бошнаков е идвал като дете. Инженерът споделил и много от спомените си, свързани с дядо му.

В края на срещата, той дарил на музея апарат „Дарсонвал”, принадлежал на д-р Цукровски. Апаратът бил дълго време старателно съхраняван от семейството на Валентин. От музея благодарили сърдечно за дарението, което идва в годината, в която се подготвя научна конференция, посветена на здравеопазването в нашия край.

Те очакват семейството да се включи и със снимки в обявения за Нощта на музеите конкурс „Родния край – история в снимки”.

Музейните работници припомнят, че преди три години, друг потомък на доктора пристигна в Свиленград. Става дума за една от правнучките на Цукровски – Алина.

Къщата, в която от 2007 г. се помещава музеят в Свиленград е eднa oт нaй- ĸpacивитe пpeз 30-тe гoдини нa минaлия вeĸ. Построява я пристигналият в Свиленград руски мигрант, Цукровски, започнал тук лекарска практика. Изградена е в стил сецесион, на два етажа, свързани с вътрешно дървено стълбище. На първия етаж са разположени антре, три стаи и кухня. Едно от помещенията е превърнато в кабинет с приемна на доктора и разполага с отделен вход откъм улицата. Почти същото е разположението на втория етаж. Две от стаите и антрето притежават малки веранди.

По времето на комунизма къщата е отчуждена. Свиленградчани си спомнят, че през годините тя е била детска библиотека, ресторант и музей. На специално пано във фоайто сега са изложени снимки на доктора.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...