Втори протест против Стратегията за детeто в Свиленград

0

Свиленград се включи в протестите, организирани в над 20 града в страната, срещу Стратегията за детето 2019-2030. Близо 40 родители се събраха в 11.30 за началния час на протеста, който продължи до 14.00 часа. Пред сградата на общината те декларираха за втори път искането си стратегията да бъде отхвърлена. Предишният протест се проведе на 22 април. В основата на недоволството на родителите стои подозрението, че със Стратегията се дават твърде много правомощия на държавата, социалните служители и НПО за намеса в семейството.

Протестите се организират в социалните мрежи. Заради общественото недоволство, преди две седмици работата по документа беше спряна от правителството. От Министерството на труда и социалната политика, както и от Държавната агенция за закрила на детето, съобщиха, че притесненията на родителите, че документът улесняване отнемането на деца от семействата им, са неоснователни. От социалното министерство съобщиха още, че нов Закон за детето не се подготвя.

В брой 24 на Държавен вестник обаче са обнародвани промени в Закона за закрила на детето, които ще влязат в сила от януари 2020 г., обясняват родители. По думите им това се случва, преди Стратегията да е одобрена. Затова исканията им вече включват и премахване на промените в закона, оставки в Агенцията за закрила на детето, участие на родители и граждани в написването на нова Стратегия, преминаване на телефона за сигнали на деца, страдащи от насилие, от НПО в ръцете на държавата, връщане на незаконно отнетите деца, финансов механизъм за подпомагане на бедни семейства, възпрепятствани да отглеждат нормално децата си, със суми подобни на приемните семейства.

По думите на родителите, детецентрираният подход в написването на Стратегията разглежда детето извън семейството и така създава напълно различен фокус на мерките, които в следващите 12 години трябва да се предприемат.

И на този протест родителите подчертаха, че протестът им не е политически обвързан.

Previous articleМладите огнеборци на „Петър Берон” спечелиха Купа Свиленград
Next articleВнук на Цукровски посети дома му, станал музей

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...