В Свиленград отбелязаха Гергьовден пред паметника „Одринци“

0

Церемония по поднасяне на венци и цветя се проведе в градския парк за Деня на храбростта и празника на Българската армия – 6 май. Честването се състоя пред паметника „Одринци“. Той е издигнат в памет на героите от победоносната битка на българската армия при Одрин.

Представители на политически партии, институции, училища, клубове и граждани се поклониха пред паметта и героизма на българските войни.

Днешният Гергьовден започва да се чества като Ден на храбростта от българската армия още с нейното създаване. Отбелязването на празника се постановява с указ на княз Александър Батенберг от 9 януари 1880 г.

На 6 май страната ни си припомня за героизма на войните, защитавали с живота си името и честта на страната ни и хилядите войни, записали безброй победоносни битки на бойните полета.

 „За пореден път днес отдаваме почит и уважение на подвизите и саможертвата на хиляди наши предци, дали живота си за свободата на нашата България”, каза в словото си за празника Петър Марков, председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса в Свиленград.

Той заяви, че днешният ден е и празник на Съюза на офицерите и сержантите от запас и припомни, че тази година се навършват 160 години от рождението на полковникът от запаса Кирил Козловски, който стои в основата на изграждането на организацията. Софийското дружество е основано през 1907 г., а  две години по-късно е учреден и съюзът на запасното войнство.

Днес почитаме свети Георги Победоносец. Имен ден празнуват Георги, Гергана, Ганка, Ганчо и производните им. Честит празник!

Previous articleДенислав Проданов спечели трето място в Ниш
Next articleТурнир по пожароприложен спорт за Купа Свиленград на „Колодрума”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...