В Свиленград отбелязаха Гергьовден пред паметника „Одринци“

0

Церемония по поднасяне на венци и цветя се проведе в градския парк за Деня на храбростта и празника на Българската армия – 6 май. Честването се състоя пред паметника „Одринци“. Той е издигнат в памет на героите от победоносната битка на българската армия при Одрин.

Представители на политически партии, институции, училища, клубове и граждани се поклониха пред паметта и героизма на българските войни.

Днешният Гергьовден започва да се чества като Ден на храбростта от българската армия още с нейното създаване. Отбелязването на празника се постановява с указ на княз Александър Батенберг от 9 януари 1880 г.

На 6 май страната ни си припомня за героизма на войните, защитавали с живота си името и честта на страната ни и хилядите войни, записали безброй победоносни битки на бойните полета.

 „За пореден път днес отдаваме почит и уважение на подвизите и саможертвата на хиляди наши предци, дали живота си за свободата на нашата България”, каза в словото си за празника Петър Марков, председател на Съюза на офицерите и сержантите от запаса в Свиленград.

Той заяви, че днешният ден е и празник на Съюза на офицерите и сержантите от запас и припомни, че тази година се навършват 160 години от рождението на полковникът от запаса Кирил Козловски, който стои в основата на изграждането на организацията. Софийското дружество е основано през 1907 г., а  две години по-късно е учреден и съюзът на запасното войнство.

Днес почитаме свети Георги Победоносец. Имен ден празнуват Георги, Гергана, Ганка, Ганчо и производните им. Честит празник!

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...