Даниела Дариткова откри в Свиленград ТЕЛК и общежитие за лекари

0

Даниела Дариткова откри официално в Свиленград първата в страната ТЕЛК, създадена по силата на новия правилник. В експертната комисия работят лекари от свиленградската болницата. ТЕЛК-ът се намира в помещение на първия етаж на поликлиниката и вече обслужва пациенти от нашата и съседни общини. При заработването му, към него са били прехвърлени пациенти, чакащи решения от години, каза управителят на болницата в града д-р Ермов.

Освен председателят на здравната комисия в парламента, д-р Дариткова, на официалното откриване на ТЕЛК присъства заместник-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова, областният управител Станислав Дечев, депутатите от ГЕРБ – Георги Станков, Евгения Ангелова, Митко Полихронов, народният представител от БСП – Никола Динков, кметът на Свиленград – Георги Манолов и кметът на Любимец – Анастас Анастасов.

След това гостите се отправиха към болницата, в двора на която беше изградено общежитие за лекари, медицински сестри и лаборанти, пътуващи от други градове. Построяването и обзавеждането му струват 680 000 лв. 556 000 лв. са от бюджета на Общината, получени от продажбата на част от двора на болничното заведение, с решение на общинския съвет. Финансирането от болницата е около 125 000 лв., съобщи управителят д-р Димитър Ермов. В сградата има 15 апартамента, където медиците ще живеят без наем, плащайки само консумативите. В МБАЛ – Свиленград, в различни отделения, работят 10 лекари и 12 сестри от Стара Загора, Хасково, Димитровград, Ямбол и др.

Нямаме просрочени задължения и крещяща нужда от персонал, каза още д-р Ермов. Той обясни, че в болницата работят специалисти в пенсионна възраст, но има млади, новопостъпили и такива, които предстои да завършат обучението си.

Д-р Даниела Дариткова призна, че посещава много общински болници, но е останала изключително впечатлени от свиленградската. „Това е прекрасен пример как нещата се случват, когато болничното ръководство работи рамо до рамо с местната власт. Надявам се този добър пример да бъде популяризиран във всички краища на България.  Ние трябва да се учим от това, което сте направили“, заяви д-р Дариткова.  Зам.-министър Светлана Йорданова подчерта, че здравеопазване се прави не само с пари, а с нахъсани за работа хора в името на пациента. „Днес откриваме не просто общежитие, а модерно обзаведен дом. Вие сте изключителен пример, че единственият път на младите хора не е да се спасяват в чужбина, а да останат тук, където сме им създали условия за реализация“, сподели Йорданова.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...