Даниела Дариткова откри в Свиленград ТЕЛК и общежитие за лекари

0

Даниела Дариткова откри официално в Свиленград първата в страната ТЕЛК, създадена по силата на новия правилник. В експертната комисия работят лекари от свиленградската болницата. ТЕЛК-ът се намира в помещение на първия етаж на поликлиниката и вече обслужва пациенти от нашата и съседни общини. При заработването му, към него са били прехвърлени пациенти, чакащи решения от години, каза управителят на болницата в града д-р Ермов.

Освен председателят на здравната комисия в парламента, д-р Дариткова, на официалното откриване на ТЕЛК присъства заместник-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова, областният управител Станислав Дечев, депутатите от ГЕРБ – Георги Станков, Евгения Ангелова, Митко Полихронов, народният представител от БСП – Никола Динков, кметът на Свиленград – Георги Манолов и кметът на Любимец – Анастас Анастасов.

След това гостите се отправиха към болницата, в двора на която беше изградено общежитие за лекари, медицински сестри и лаборанти, пътуващи от други градове. Построяването и обзавеждането му струват 680 000 лв. 556 000 лв. са от бюджета на Общината, получени от продажбата на част от двора на болничното заведение, с решение на общинския съвет. Финансирането от болницата е около 125 000 лв., съобщи управителят д-р Димитър Ермов. В сградата има 15 апартамента, където медиците ще живеят без наем, плащайки само консумативите. В МБАЛ – Свиленград, в различни отделения, работят 10 лекари и 12 сестри от Стара Загора, Хасково, Димитровград, Ямбол и др.

Нямаме просрочени задължения и крещяща нужда от персонал, каза още д-р Ермов. Той обясни, че в болницата работят специалисти в пенсионна възраст, но има млади, новопостъпили и такива, които предстои да завършат обучението си.

Д-р Даниела Дариткова призна, че посещава много общински болници, но е останала изключително впечатлени от свиленградската. „Това е прекрасен пример как нещата се случват, когато болничното ръководство работи рамо до рамо с местната власт. Надявам се този добър пример да бъде популяризиран във всички краища на България.  Ние трябва да се учим от това, което сте направили“, заяви д-р Дариткова.  Зам.-министър Светлана Йорданова подчерта, че здравеопазване се прави не само с пари, а с нахъсани за работа хора в името на пациента. „Днес откриваме не просто общежитие, а модерно обзаведен дом. Вие сте изключителен пример, че единственият път на младите хора не е да се спасяват в чужбина, а да останат тук, където сме им създали условия за реализация“, сподели Йорданова.

Previous articleНОИ ще консултира и в Свиленград гражданите пред пенсия
Next articleЗа пръв път онлайн декларациите в НАП повече от хартиените

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...