НОИ ще консултира и в Свиленград гражданите пред пенсия

0

Специалистите ще консултират в Свиленград на 16 май, на 17-ти – в Любимец

Териториалната дирекция на НОИ ще консултира гражданите за правото им да изберат по-благоприятния за тях индивидуален коефициент при определяне размера на пенсията им за трудова дейност, когато тя е с начална дата след 31.12.2018 г. Консултациите започват от 7 май. Те ще се извършват ежедневно в дирекцията на приемните на отдел „Пенсии“, както в изнесеното работно място в Димитровград.

Мобилни работни екипи ще посетят останалите общини в областта. На 16 май специалистите ще бъдат в Свиленград, на 17 май – в Любимец. Консултациите ще се провеждат в сградите на общините от 9.30 до 16 часа.

Правото на избор дали коефициентът на лицето да бъде изчислен по реда на нормативната уредба, приложима от 01.01.2019 г. (т.нар. „стара методика“), или съгласно разпоредбите след 31.12.2018 г. („нова методика“) е въведено с разпоредба на § 22ц от преходните и заключителни разпоредби на Кодекса за социално осигуряване, съобщиха от дирекцията. Изборът се отнася както за бъдещите пенсионери, така и за лицата с подадени заявления за пенсиониране или с вече отпуснати пенсии за трудова дейност след 31.12.2018 г.

Екипите от експерти от отдел „Пенсии“ ще бъдат в помощ на гражданите при избора на по-благоприятен прогнозен индивидуален коефициент за изчисляване размера на пенсията, чрез използване на електронната услуга „Изчисляване на прогнозна пенсия“.

Необходимо е да се представят документ за самоличност, оригинален документ за брутното трудово възнаграждение или доход, върху който са внесени осигурителни вноски (обр. УП-2) за 3 последователни години от последните 15 г. осигурителен стаж по избор преди 01 януари 1997 г., оригинални документи за осигурителен стаж, положен до 01.01.1997 г., съобщават още от НОИ.

Previous articleГюзлемета от наши читалища за Празника на хляба и подницата
Next articleДаниела Дариткова откри в Свиленград ТЕЛК и общежитие за лекари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...