И днес може да се боядисват великденски яйца

0

Днешната Велика събота е последният ден от Страстната седмица, предшестваща Великден. Отбелязва се погребението на Исус Христос, както и слизането на Спасителя в царството на тъмнината – ада. Душата му го победила и освободила пленените там души. Така започва новата ера в историята на човечеството – правото на човека на свободен избор – да бъде добър или лош и след смъртта си да постигне рая или ада. Богослужението днес започва от сутринта и продължава до вечерта, когато плащеницата се внася обратно в олтара минути преди пасхалното шествие на кръста.

В полунощ на събота срещу неделя хората се поздравяват с „Христос Возкресе! – Воистина возкресе!“ и си пожелават здраве и щастие. Църквата се обикаля със свещ, която трябва да се донесе мълчешком в къщи, като се внимава да не угасне. Свещите се палят с огън донесен от Йерусалим малко по-рано. Огънят е най-великото чудо, което се случва в параклиса на Божи гроб. Според поверията едно от кандилата над Божи гроб се запалва от само себе си. След това благодатният огън тръгва по целия свят.

Донесената в дома свещичка в някои краища на България се оставя да изгори докрай. В други я запазват за през годината и я припалват, когато ги сполетят трудности, беди или за предпазване от градушка.

В Страстната събота, преди изгрев слънце се месят великденски обредни хлябове и козунаци. С тях хората изразявали почитта си към Спасителя. През целия ден в храмовете се освещават яйца, козунаци, ястия, хлябове, предназначени за празничната трапеза. Днес също могат да се боядисват яйца.

Previous articleВъзстановено е пропускането на автомобили през Капитан Андреево
Next articleСвиленград организира Международна колоездачна обиколка

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...