И днес може да се боядисват великденски яйца

0

Днешната Велика събота е последният ден от Страстната седмица, предшестваща Великден. Отбелязва се погребението на Исус Христос, както и слизането на Спасителя в царството на тъмнината – ада. Душата му го победила и освободила пленените там души. Така започва новата ера в историята на човечеството – правото на човека на свободен избор – да бъде добър или лош и след смъртта си да постигне рая или ада. Богослужението днес започва от сутринта и продължава до вечерта, когато плащеницата се внася обратно в олтара минути преди пасхалното шествие на кръста.

В полунощ на събота срещу неделя хората се поздравяват с „Христос Возкресе! – Воистина возкресе!“ и си пожелават здраве и щастие. Църквата се обикаля със свещ, която трябва да се донесе мълчешком в къщи, като се внимава да не угасне. Свещите се палят с огън донесен от Йерусалим малко по-рано. Огънят е най-великото чудо, което се случва в параклиса на Божи гроб. Според поверията едно от кандилата над Божи гроб се запалва от само себе си. След това благодатният огън тръгва по целия свят.

Донесената в дома свещичка в някои краища на България се оставя да изгори докрай. В други я запазват за през годината и я припалват, когато ги сполетят трудности, беди или за предпазване от градушка.

В Страстната събота, преди изгрев слънце се месят великденски обредни хлябове и козунаци. С тях хората изразявали почитта си към Спасителя. През целия ден в храмовете се освещават яйца, козунаци, ястия, хлябове, предназначени за празничната трапеза. Днес също могат да се боядисват яйца.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...