Спряха работата по Националната стратегия за детето

0

Спиране на работата по Национална стратегия за детето 2019-2030 разпореди министър-председателят Бойко Борисов. Причина за това са породилите се негативни обществени реакции на част от обществото. Съобщението за това е публикувано на интернет страницата на социалното министерство.

От там подчертават, че „целта на документа никога не е била да отнема децата от техните семейства и да противопоставя интересите на децата и техните родители”. В съобщението пише още, че „Министерството на труда и социалната политика отчита реакциите на обществото и породилите се страхове в резултат на спекулативни интерпретации на заложените в проекта на стратегията мерки”.

„Държавата няма да решава вместо родителите или да изземва правата им. Подкрепата и грижите за детето и родителите са свързани. Най-добрата среда за детето е неговото семейство. За всички нас е важно да имаме общо разбиране за развитието на следващите поколения българи”, се казва още в съобщението на Министерството на труда и социалната политика.

До спирането на стратегията се стигна, след като родители от цялата страна, включително и от Свиленград, се обявиха против нея и организираха протести. Според тях Стратегията дава твърде големи правомощия на социалните служители и на държавата, изземва функции на родителите и семейството, отваря твърде много врати за неправомерно отнемане на децата, за анонимни необосновани сигнали за родителско насилие. В същото време тя не предвижда достатъчно мерки за подпомагане на семейства, които са затруднени в това да полагат нужните и достатъчни грижи за децата си. Освен това в стратегията  ясно е записано, че въвеждането на някои мерки от нея предвижда промяна в редица закони, а те трябва да се спазват.

Родителите са притеснени още и от прокрадващата се в училищата „джендър идеология”, както и от анкетите, разпространявани сред учениците, в които те трябва да посочат какви са отношенията с родителите им. Само преди два дни формулировката „Родител 1” и „Родител 2” се появи на електронна бланка в Столична община вместо традиционните майка и баща. С нея се кандидатства в детските градини в София. Подобна бланка се появи и в Бургас преди няколко седмици и предизвика масово недоволство на родители в социалната мрежа. В редица детски градини в страната се разпространява телефон за сигнали за деца, страдащи от насилие, поддържан десетилетие от едно и също НПО.

снимка: Фрогнюз

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...