Спряха работата по Националната стратегия за детето

0

Спиране на работата по Национална стратегия за детето 2019-2030 разпореди министър-председателят Бойко Борисов. Причина за това са породилите се негативни обществени реакции на част от обществото. Съобщението за това е публикувано на интернет страницата на социалното министерство.

От там подчертават, че „целта на документа никога не е била да отнема децата от техните семейства и да противопоставя интересите на децата и техните родители”. В съобщението пише още, че „Министерството на труда и социалната политика отчита реакциите на обществото и породилите се страхове в резултат на спекулативни интерпретации на заложените в проекта на стратегията мерки”.

„Държавата няма да решава вместо родителите или да изземва правата им. Подкрепата и грижите за детето и родителите са свързани. Най-добрата среда за детето е неговото семейство. За всички нас е важно да имаме общо разбиране за развитието на следващите поколения българи”, се казва още в съобщението на Министерството на труда и социалната политика.

До спирането на стратегията се стигна, след като родители от цялата страна, включително и от Свиленград, се обявиха против нея и организираха протести. Според тях Стратегията дава твърде големи правомощия на социалните служители и на държавата, изземва функции на родителите и семейството, отваря твърде много врати за неправомерно отнемане на децата, за анонимни необосновани сигнали за родителско насилие. В същото време тя не предвижда достатъчно мерки за подпомагане на семейства, които са затруднени в това да полагат нужните и достатъчни грижи за децата си. Освен това в стратегията  ясно е записано, че въвеждането на някои мерки от нея предвижда промяна в редица закони, а те трябва да се спазват.

Родителите са притеснени още и от прокрадващата се в училищата „джендър идеология”, както и от анкетите, разпространявани сред учениците, в които те трябва да посочат какви са отношенията с родителите им. Само преди два дни формулировката „Родител 1” и „Родител 2” се появи на електронна бланка в Столична община вместо традиционните майка и баща. С нея се кандидатства в детските градини в София. Подобна бланка се появи и в Бургас преди няколко седмици и предизвика масово недоволство на родители в социалната мрежа. В редица детски градини в страната се разпространява телефон за сигнали за деца, страдащи от насилие, поддържан десетилетие от едно и също НПО.

снимка: Фрогнюз
Previous articleДенислав Проданов се класира за третия кръг на турнира в Суботица
Next articleЗасилени мерки против пожари и инциденти по празниците

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...