Родители от Свиленград протестираха срещу Националната стратегия за детето

0

Родители от Свиленград протестираха срещу Националната стратегия за детето 2019-2030 г. Те се включиха в протестно шествие, което стартира в 15.00 часа от пощата, премина през пешеходната улица на града и стигна до сградата на общинската администрация. Там родителите останаха до 18.00 часа. До този час, към включилите се в началото двадесетина родители се присъединиха още. Повечето от тях бяха избрали да доведат и децата си.

Протестът в Свиленград беше координиран с организираните в същия ден протести и в други градове от страната. Родители от София, Стара Загора, Варна и Пловдив изразиха недоволството си от текстовете в Националната стратегия за детето.

Организации и отделни граждани директно виждат в нея опит да се въведе и у нас Норвежкият модел на пълен контрол върху семейството от страна на държавата и социалните служби. Според тях се създават условия за „репресия над всички родители, като им се въвежда „презумпцията за виновност“ във възпитанието и отглеждането на децата им, което е предпоставка за бъдещи чиновнически своеволия и незаконни държавни отнемания на деца по несъстоятелни доводи и причини”. Като сериозен проблем се посочва и липсата на информация кои са неправителствените организации, които са участвали в писането на стратегията и кой ги финансира.
Общественото обсъждане на стратегията приключи през февруари. Родители и родителски организации обаче не спряха да търсят начини за преразглеждането й. Миналата седмица стана ясно, че разглеждането на стратегията от парламентарните комисии е замразено. Обсъжданията върху документа са подновени и ще продължат до 31 май. Мнения и предложения може да се изпращат на адрес: Strategia.Consult@sacp.government.bg.

Родителите от Свиленград се ангажираха да продължат с организираните срещи, за да изпратят своите конкретни предложения за промяна.

Previous articleКаналджия изостави мигранти в канавка до Сива река
Next articleВеликденски яйца украсиха Свиленград за празниците

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...