Родители от Свиленград протестираха срещу Националната стратегия за детето

0

Родители от Свиленград протестираха срещу Националната стратегия за детето 2019-2030 г. Те се включиха в протестно шествие, което стартира в 15.00 часа от пощата, премина през пешеходната улица на града и стигна до сградата на общинската администрация. Там родителите останаха до 18.00 часа. До този час, към включилите се в началото двадесетина родители се присъединиха още. Повечето от тях бяха избрали да доведат и децата си.

Протестът в Свиленград беше координиран с организираните в същия ден протести и в други градове от страната. Родители от София, Стара Загора, Варна и Пловдив изразиха недоволството си от текстовете в Националната стратегия за детето.

Организации и отделни граждани директно виждат в нея опит да се въведе и у нас Норвежкият модел на пълен контрол върху семейството от страна на държавата и социалните служби. Според тях се създават условия за „репресия над всички родители, като им се въвежда „презумпцията за виновност“ във възпитанието и отглеждането на децата им, което е предпоставка за бъдещи чиновнически своеволия и незаконни държавни отнемания на деца по несъстоятелни доводи и причини”. Като сериозен проблем се посочва и липсата на информация кои са неправителствените организации, които са участвали в писането на стратегията и кой ги финансира.
Общественото обсъждане на стратегията приключи през февруари. Родители и родителски организации обаче не спряха да търсят начини за преразглеждането й. Миналата седмица стана ясно, че разглеждането на стратегията от парламентарните комисии е замразено. Обсъжданията върху документа са подновени и ще продължат до 31 май. Мнения и предложения може да се изпращат на адрес: Strategia.Consult@sacp.government.bg.

Родителите от Свиленград се ангажираха да продължат с организираните срещи, за да изпратят своите конкретни предложения за промяна.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...