Задържаха 120 л препарати за растителна защита, цигари и злато

0

120 литра контрабандни препарати за растителна защита, над половин килограм златни накити и безакцизни цигари откриха митническите служители на МП Капитан Андреево при проверка на два товарни автомобила.
Контрабандните препарати за растителна защита са открити на 13 април при митническа проверка на товарен автомобил с българска регистрация, влизащ в страната от Турция.  Шофьорът, български гражданин, представил редовни документи за превозваната стока и декларирал 20 кутии цигари за лично ползване, които са задържани с разписка заради превишаване на нормите за безмитен внос от две кутии. По метода „анализ на риска“ митническите служители селектират камиона за щателна митническа проверка, при която, под леглото в шофьорската кабина, са открити 60 бутилки с различна вместимост с надписи „Axial“, „Basaran“, „Buckstar“, препарати за растителна защита, общо 120 литра.  В хода на проверката, във фабричните кухини под ремаркето, са открити и 70 кутии цигари без акцизен бандерол с надпис Duty free.
В същият ден, няколко часа по-късно, при проверка на друг товарен автомобил с румънска регистрация, пътуващ от Турция през България за Чехия, митническите служители откриват над половин килограм златни изделия, укрити на три различни места в шофьорската кабина: в кутия за лекарства, под стелката и в долапа зад леглото. Открити са общо 116 чифта обеци, пръстена, медальона, синджири, гривни с кожа и метал със златни орнаменти, два часовника и един ключодържател, както и слитък, и плочка, всички с общо тегло 549.30 грама. Според направената от вещото лице експертиза, накитите, ключодържателят, слитъка и плочката са от 14-каратово злато на стойност близо 30 000 лева.
Контрабандните препарати за растителна защита, златните бижута и цигарите са задържани. Препаратите, които са  предадени с протокол на дежурния служител на Българската агенция по безопасност на храните, не отговарят на изискванията за внос. На шофьорите са съставени актове по Закона за митниците и са образувани административнонаказателни производства.

Previous articleВръчиха наградите на фестивала „С песните на Кичка Савова”
Next articleПет медала за шахматистите ни от „Загорец”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...