Рекорден брой участници във фестивала „С песните на Кичка Савова”

0

Рекорден брой участници има тази година Националният фолклорен фестивал „С песните на Кичка Савова”, който се провежда в свиленградското село Сладун. Селото с население от около 100 души, ще приеме над 115 фолклорни групи и над 80 индивидуални изпълнители. Заради огромния интерес, фестивалът ще започне ден по-рано от предвиденото – в петък, и ще продължи до неделя, обяви секретарят на читалището Надя Щегрова.

Официалното откриване на фолклорната проява е в събота, 13 април от 9.30 часа. По време на конкурсната програма ще се представят певчески групи и танцови състави от всички краища на страната от Добрич, през Каварна, Поморие, Несебър, Бургас, София, Кюстендил, до Родопския и Тракийския край.

Това беше и идеята на Кичка Савова, да се оживи родното й село, обясни Надя Щегрова, която също е въодушевена от интереса, който деветото издание на фестивала предизвиква. Може да е за няколко дни, но хората да посетят тия позабравени краища и да видят красотата им, допълни тя.

Председател на журито е народната певица и ученичка на Кичка Савова – Дарина Славчева. Изпълнителите ще оценяват още народните певци Петър Георгиев и Тенчо Тенчев, а представител на община Свиленград в журито ще бъде Ваня Папазова.

Фолклорната надпревара се провежда в две възрастови групи – до 18 и над 18 г. Ще бъде връчена Голямата награда на фестивала – плакет, диплом и парично отличие. Със златен сребърен и бронзов медал ще бъдат отличени призьорите в различните категории. Приз ще връчат и организаторите на фестивала. Предвидена е и награда за изпълнение на песен на Кичка Савова. Своя награда ще връчи и месокомбинат „Бурденис 93”, дългогодишен партньор на фестивала.

Организатор на проявата е читалище „Изгрев-1928“ село Сладун с финансовата подкрепа на община Свиленград. За втора поредна година откриването ще бъде придружено с ревю на носии. С тях ще дефилират момичетата от фолклорна танцова група „От извора” при СУ „Д-р Петър Берон”.

Previous articleЗапочна разделно събиране и на отпадъците от магазини и заведения
Next articleВалентин Ангелов отказа депутатското място

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...