Рекорден брой участници във фестивала „С песните на Кичка Савова”

0

Рекорден брой участници има тази година Националният фолклорен фестивал „С песните на Кичка Савова”, който се провежда в свиленградското село Сладун. Селото с население от около 100 души, ще приеме над 115 фолклорни групи и над 80 индивидуални изпълнители. Заради огромния интерес, фестивалът ще започне ден по-рано от предвиденото – в петък, и ще продължи до неделя, обяви секретарят на читалището Надя Щегрова.

Официалното откриване на фолклорната проява е в събота, 13 април от 9.30 часа. По време на конкурсната програма ще се представят певчески групи и танцови състави от всички краища на страната от Добрич, през Каварна, Поморие, Несебър, Бургас, София, Кюстендил, до Родопския и Тракийския край.

Това беше и идеята на Кичка Савова, да се оживи родното й село, обясни Надя Щегрова, която също е въодушевена от интереса, който деветото издание на фестивала предизвиква. Може да е за няколко дни, но хората да посетят тия позабравени краища и да видят красотата им, допълни тя.

Председател на журито е народната певица и ученичка на Кичка Савова – Дарина Славчева. Изпълнителите ще оценяват още народните певци Петър Георгиев и Тенчо Тенчев, а представител на община Свиленград в журито ще бъде Ваня Папазова.

Фолклорната надпревара се провежда в две възрастови групи – до 18 и над 18 г. Ще бъде връчена Голямата награда на фестивала – плакет, диплом и парично отличие. Със златен сребърен и бронзов медал ще бъдат отличени призьорите в различните категории. Приз ще връчат и организаторите на фестивала. Предвидена е и награда за изпълнение на песен на Кичка Савова. Своя награда ще връчи и месокомбинат „Бурденис 93”, дългогодишен партньор на фестивала.

Организатор на проявата е читалище „Изгрев-1928“ село Сладун с финансовата подкрепа на община Свиленград. За втора поредна година откриването ще бъде придружено с ревю на носии. С тях ще дефилират момичетата от фолклорна танцова група „От извора” при СУ „Д-р Петър Берон”.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...