Данъчните започнаха проверки на касовите апарати

0

Инспекторите на НАП започнаха проверки в търговските обекти за спазването на последните изисквания към касовите бележки и подаването на данни за продажбите. От вчера всяка регистрирана по ДДС фирма, която не използва софтуер за управление на продажбите, трябва да отпечатва на касовите си бележки QR код, а фискалното устройство да изпраща данни в НАП за всеки фискален бон в реално време.

Нерегистрираните по ДДС лица имат срок до края на месец юни, а използващите софтуер за продажбите – до края на месец септември, в който да приведат дейността си в съответствие с новите правила.

Потребителите пък могат да проверят дали касовата им бележка е истинска с обновеното мобилно приложение на НАП, достъпно безплатно за устройства с операционни системи IOS и Android. Приложението позволява също така регистрация на фискални бонове в лотарията на НАП, чиято голяма награда е 50 000 лв.

Вече 135 000 фискални устройства и принтери в страната отговарят на новите изисквания, като броят им е дори по-голям от първоначалните очаквания, допълват от НАП. От там уточняват, че проверките във всеки обект на регистрирано по ДДС лице от вчера имат за цел да установят дали касовият апарат е сменен и ако не е,  използва ли се в обекта софтуер за управление на продажбите.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...