Комисията за защита от дискриминация с писмо заради помощите за новородено

0

Комисията за защита от дискриминация е изпратила становище, относно новия Правилник за реда и условията за отпускане на финансова помощ за новородено или осиновено дете на територията на община Свиленград. Правилникът беше приет наскоро от общинския съвет.  С него помощта за новородено се увеличава  и се въвежда образователен ценз за отпускането й. Поне средно образование трябва да имат кандидатстващите за нея. Въвеждат се и други промени.

Според 9-членния състав на Комисията, за да се постигне набелязания резултат от наредбата – стимулиране на раждаемостта, не трябва да се изключват част от правоимащите с въвеждането на образователен ценз. Още, според КЗД, изискването за средно образование на „двамата родители” изключва на практика  самотните родители от кръга на правоимащите, като подчертават в становището си, че те „са особено уязвима група”.

Наредбата предвижда родителите да са навършили 18-годишна възраст към датата на раждане на детето.  От комисията обаче посочват, че има законово приети изключения за сключване на брак на лица под 18 години. Това става с решение на председателя на Районния съд, ако лицата имат навършени 16 години. Изискването за образование още предполагало  12 години обучение и така не би могло да бъде достигнато от лица под 18-годишна възраст, при започване на училище от 6-годишна възраст”, пишат от КЗД.

От комисията предлагат Общинският съвет да разгледа становището им и „евентуално да се вземе решение по същото”.  Това обаче не се случи на заседанието в сряда, тъй като становището  е пристигнало няколко дни преди сесията на местния парламент и не е разгледано преди това от постоянните комисии, както посочва правилника за работа на ОбС. Очаква се да бъде разгледано следващия месец.

Previous articleФизическите лица вече могат да проверяват за изплатени хонорари в сайта на НАП
Next articleТениски и маратонки менте задържаха на Капитан Андреево

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...