Комисията за защита от дискриминация с писмо заради помощите за новородено

0

Комисията за защита от дискриминация е изпратила становище, относно новия Правилник за реда и условията за отпускане на финансова помощ за новородено или осиновено дете на територията на община Свиленград. Правилникът беше приет наскоро от общинския съвет.  С него помощта за новородено се увеличава  и се въвежда образователен ценз за отпускането й. Поне средно образование трябва да имат кандидатстващите за нея. Въвеждат се и други промени.

Според 9-членния състав на Комисията, за да се постигне набелязания резултат от наредбата – стимулиране на раждаемостта, не трябва да се изключват част от правоимащите с въвеждането на образователен ценз. Още, според КЗД, изискването за средно образование на „двамата родители” изключва на практика  самотните родители от кръга на правоимащите, като подчертават в становището си, че те „са особено уязвима група”.

Наредбата предвижда родителите да са навършили 18-годишна възраст към датата на раждане на детето.  От комисията обаче посочват, че има законово приети изключения за сключване на брак на лица под 18 години. Това става с решение на председателя на Районния съд, ако лицата имат навършени 16 години. Изискването за образование още предполагало  12 години обучение и така не би могло да бъде достигнато от лица под 18-годишна възраст, при започване на училище от 6-годишна възраст”, пишат от КЗД.

От комисията предлагат Общинският съвет да разгледа становището им и „евентуално да се вземе решение по същото”.  Това обаче не се случи на заседанието в сряда, тъй като становището  е пристигнало няколко дни преди сесията на местния парламент и не е разгледано преди това от постоянните комисии, както посочва правилника за работа на ОбС. Очаква се да бъде разгледано следващия месец.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...