Дванадесетокласник създаде мобилно приложение за матурата по БЕЛ

0

Дванадесетокласникът от ПГССИ ”Христо Ботев”, Янаки Коларов, създаде мобилно приложение за подготовка за матурата по БЕЛ. Приложението съдържа подбрана информация за матуритетните автори – всички творби, подредени по жанрове, героите в тях, епохата на писане и направлението на авторите. Интерес към приложението „БЕЛ Матура – Автори и творби“ има. Няма и седмица след пускането му, то е изтеглено през телефон над 1000 пъти.

Това е далеч повече от колкото си представях. Радвам се, че много от хората го намериха за полезно, казва Янаки Коларов.

Интересът е най-вече от страна на дванадесетокласници, тъй като не съдържа странична информация, а само такава, която е от полза за предстоящата матура по Български език и литература, разказва още авторът му. Предназначено е за бърз и удобен преговор. Учениците могат да научат жанровете на творбите и техните герои, което е нужно за някои от въпросите от втория модул, смята той.

До идеята за създаването на приложението, Янаки стига, след като разглежда приложенията в Google Play, но не успява да намеря съществуващо, което да съдържа всички автори и творби от матурата.

„Аз учих точно това през миналите месеци, докато се подготвях за изпита. Сега тази информация е вече събрана на едно място”, уточнява той.

Работата отнема около седмица от самото начало до първата завършена версия. Приложението обаче продължава да се подобрява с времето и да се добавят елементи към него.

Мечтата на Янаки Коларов е да се занимава с програмиране. Още през ноември миналата година, ученикът беше приет в пет английски университета, като се колебаеше между Lancaster University, който е в топ 10 на Обединеното кралство и University of Liverpool. Янаки в момента учи в паралелка „селски туризъм” със засилено изучаване на английски език.

Previous articleРодители ще борят стратегията за детето с писма и срещи
Next articleДве пълни шестици на състезанието по химия за ученици от „Берон”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...