Дванадесетокласник създаде мобилно приложение за матурата по БЕЛ

0

Дванадесетокласникът от ПГССИ ”Христо Ботев”, Янаки Коларов, създаде мобилно приложение за подготовка за матурата по БЕЛ. Приложението съдържа подбрана информация за матуритетните автори – всички творби, подредени по жанрове, героите в тях, епохата на писане и направлението на авторите. Интерес към приложението „БЕЛ Матура – Автори и творби“ има. Няма и седмица след пускането му, то е изтеглено през телефон над 1000 пъти.

Това е далеч повече от колкото си представях. Радвам се, че много от хората го намериха за полезно, казва Янаки Коларов.

Интересът е най-вече от страна на дванадесетокласници, тъй като не съдържа странична информация, а само такава, която е от полза за предстоящата матура по Български език и литература, разказва още авторът му. Предназначено е за бърз и удобен преговор. Учениците могат да научат жанровете на творбите и техните герои, което е нужно за някои от въпросите от втория модул, смята той.

До идеята за създаването на приложението, Янаки стига, след като разглежда приложенията в Google Play, но не успява да намеря съществуващо, което да съдържа всички автори и творби от матурата.

„Аз учих точно това през миналите месеци, докато се подготвях за изпита. Сега тази информация е вече събрана на едно място”, уточнява той.

Работата отнема около седмица от самото начало до първата завършена версия. Приложението обаче продължава да се подобрява с времето и да се добавят елементи към него.

Мечтата на Янаки Коларов е да се занимава с програмиране. Още през ноември миналата година, ученикът беше приет в пет английски университета, като се колебаеше между Lancaster University, който е в топ 10 на Обединеното кралство и University of Liverpool. Янаки в момента учи в паралелка „селски туризъм” със засилено изучаване на английски език.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...