Родители ще борят стратегията за детето с писма и срещи

0

Десетина родители се събраха в парка на организираната среща против Националната стратегия за детето 2019-2030. Документът предизвика бурни реакции на граждани и организации в социалната мрежа, както и на страницата на Министерски съвет, където стратегията е качена за обсъждане. Срокът за обсъждането изтече, но същите текстове са заложени в Проект на Национална програма за закрила на детето за 2019 г. Организации и отделни граждани директно виждат в нея опит да се въведе и у нас Норвежкият модел на пълен контрол върху семейството от страна на държавата и социалните служби. Според тях се създават условия за „репресия над всички родители, като им се въвежда „презумпцията за виновност“ във възпитанието и отглеждането на децата им, което е предпоставка за бъдещи чиновнически своеволия и незаконни държавни отнемания на деца по несъстоятелни доводи и причини”.

На срещата свиленградчани коментираха основните капани, които залага стратегията. Според родителите текстовете противоречат на Конституцията на България, която определя възпитанието и отглеждането на детето като право и задължение на семейството. По думите им, тя противоречи и на съществуващия в момента Закон за лицата и семейството като се опитва да разглежда детето извън него, предвиждайки и детско правосъдие. С нея се въвежда пълна забрана на телесното наказание, без да дефинира какво се счита за телесно наказание, въвеждането на електронни досиета за всички деца, а не само за тези в риск, ранно сексуално образование, намаляване броя на децата живеещи в бедност и пренаселени жилища/до достигане на средните стойности на държавите в ЕС/ и др. На много места текстовете й звучат двусмислено и тълкуванието може да влезе в доста широки рамки: „от най-невинните и добронамерени действия до най-грубо погазване на семейните ценности”, считат родителите. Светият синод на Българската православна църква също отправи призив за цялостна редакция на Националната стратегия за детето 2019-2030 г.

За малкия си брой, групата родители от Свиленград предположиха, че в голямата си част хората не вярват, че такава стратегия може да бъди приета или изпълнявана в България и затова не проявяват сериозен интерес към проблемите в нея. Приемането на нови закони обаче е разписано в нея. Притеснително според родителите е още, че властите не желаят да разкрият кои са хората и организациите, които стоят зад текстовете, нито техните източници на финансиране. Подчертано бе, че документът е дългосрочен – за 12 години, но влиянието му върху децата и семействата в България ще са видни след 20 години, когато вече ще бъде късно.

От фейсбук групата „Не на Националната стратегия на детето”, в която има вече близо 3 хил. последfватели ще регистрират сдружение на родителите. Това става ясно от постове на членовете в нея. Група граждански и родителски организации вече изпратиха писмо до президента и Народното събрание.

Родителите от  Свиленград решиха засега да не организират протест в града. Според тях все още за стратегията се знае малко. В разговори и писма те ще сигнализират за опасностите от приемането й на депутати, евродепутати, институции и медии.

Previous articleДве шампионски титли за кикбоксьорите на „Тангра”
Next articleДванадесетокласник създаде мобилно приложение за матурата по БЕЛ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...