Родители ще борят стратегията за детето с писма и срещи

0

Десетина родители се събраха в парка на организираната среща против Националната стратегия за детето 2019-2030. Документът предизвика бурни реакции на граждани и организации в социалната мрежа, както и на страницата на Министерски съвет, където стратегията е качена за обсъждане. Срокът за обсъждането изтече, но същите текстове са заложени в Проект на Национална програма за закрила на детето за 2019 г. Организации и отделни граждани директно виждат в нея опит да се въведе и у нас Норвежкият модел на пълен контрол върху семейството от страна на държавата и социалните служби. Според тях се създават условия за „репресия над всички родители, като им се въвежда „презумпцията за виновност“ във възпитанието и отглеждането на децата им, което е предпоставка за бъдещи чиновнически своеволия и незаконни държавни отнемания на деца по несъстоятелни доводи и причини”.

На срещата свиленградчани коментираха основните капани, които залага стратегията. Според родителите текстовете противоречат на Конституцията на България, която определя възпитанието и отглеждането на детето като право и задължение на семейството. По думите им, тя противоречи и на съществуващия в момента Закон за лицата и семейството като се опитва да разглежда детето извън него, предвиждайки и детско правосъдие. С нея се въвежда пълна забрана на телесното наказание, без да дефинира какво се счита за телесно наказание, въвеждането на електронни досиета за всички деца, а не само за тези в риск, ранно сексуално образование, намаляване броя на децата живеещи в бедност и пренаселени жилища/до достигане на средните стойности на държавите в ЕС/ и др. На много места текстовете й звучат двусмислено и тълкуванието може да влезе в доста широки рамки: „от най-невинните и добронамерени действия до най-грубо погазване на семейните ценности”, считат родителите. Светият синод на Българската православна църква също отправи призив за цялостна редакция на Националната стратегия за детето 2019-2030 г.

За малкия си брой, групата родители от Свиленград предположиха, че в голямата си част хората не вярват, че такава стратегия може да бъди приета или изпълнявана в България и затова не проявяват сериозен интерес към проблемите в нея. Приемането на нови закони обаче е разписано в нея. Притеснително според родителите е още, че властите не желаят да разкрият кои са хората и организациите, които стоят зад текстовете, нито техните източници на финансиране. Подчертано бе, че документът е дългосрочен – за 12 години, но влиянието му върху децата и семействата в България ще са видни след 20 години, когато вече ще бъде късно.

От фейсбук групата „Не на Националната стратегия на детето”, в която има вече близо 3 хил. последfватели ще регистрират сдружение на родителите. Това става ясно от постове на членовете в нея. Група граждански и родителски организации вече изпратиха писмо до президента и Народното събрание.

Родителите от  Свиленград решиха засега да не организират протест в града. Според тях все още за стратегията се знае малко. В разговори и писма те ще сигнализират за опасностите от приемането й на депутати, евродепутати, институции и медии.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...