Общински съветник предлага „синя зона” в центъра

1

Въвеждането на платена „синя зона” в центъра иска в докладна записка общинският съветник Панайот Панайотов /НФСБ/. Според него там е и най-голямото струпване на автомобили в града. Освен това, през последните няколко години превозните средства в общината постоянно се увеличавали.

„Създаването на подобна зона ще облекчи трафика в централната част на града и ще генерира приходи в общинския бюджет”, посочва още Панайотов в предложението си. Като мотив за въвеждането на „синя зона” той изтъква още екологичният ефект и подчертава, че „сред мерките, които общините трябва да предприемат при повишено замърсяване са отклоняване на трафика, за да не се концентрират фините прахови частици на едно място и редовното миене на улиците”.

Има трудности с паркирането в центъра, каза Панайот Панайотов, потърсен от наш репортер за повече подробности. Според него то трябва да е платено, а плащането да се извършва с автомати или хора, които да събират таксата. По думите му платени, в работни дни и до 18.00 часа, трябва да станат паркингите зад общината, на площад „5 октомври”, зад хотел „Свилена”, пред „Али Баба”, зад сградата на АПК, паркинга на улица „Септемврийци”, до училище „Иван Вазов”, както и новият паркинг на пазара /на мястото на разрушената Жанова аптека/. Той предлага с Транспортната комисия да се обсъди и обхвата на улиците, влизащи в „синята зона”, заключени между тях.

Подземен паркинг да се изгради под игрището на ПГССИ „Христо Ботев”, за да се реши трайно проблемът с паркирането, обясни още подробности от идеята си Панайотов. Той уточни, че една част от събраните средства трябва да влизат в бюджета на училището. Според него подобен подземен паркинг може да се направи и под игрището на ОУ „Иван Вазов”. По думите му паякът трябва да продължи да „вдига” неправилно паркираните автомобили, а наказателната му такса да се увеличи.

Предложението за „синя зона” ще бъде разгледано идната сряда, на заседанието на общинския съвет. Тогава ще бъде разгледана още една докладна записка от Панайот Панайотов – за издигането на паметник на поета и революционер Христо Ботев в градския парк. За трети път предложението ще бъде подложено на гласуване. То бе отхвърлено веднъж през юни миналата година, но Панайотов го внесе и през юли. И тогава предложението не беше прието с мотива, че паметник на Ботев има в двора на професионалната гимназия, но беше приета промяна в правилника на общинския съвет. Докладна, по която общинският съвет вече се е произнесъл, да може да бъде внасяна отново след 6 месеца.

Всъщност предложението на общинският съветник включва издигането на паметник на Христо Ботев в градския парк и именуването му на поета. Освен това се иска общината в Свиленград да отпусне 10 хил. лв. за монумента, а музеят да организира кампания по набирането на средства и дискусия къде точно да бъде разположен.

Previous articleПътят до Лисово има спешна нужда от ремонт
Next articleПролетен концерт от 18.00 часа в читалището

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...