С обичая „Кюпек бей” в Левка отбелязаха Деня на плодородието

0

Песни, народни борби и боза съпътстваха пролетния празник

С обичая „Кюпек бей” отбелязаха Тодоровден в свиленградското село Левка. Обичаите, съпровождащи пролетния празник на плодородието, са съхранени до днес благодарение на читалищните дейци от НЧ „Отец Паисий 1925”.

Гости и местни жители се събраха в центъра на селото в събота. Пред тях се представи същинската част на обичая, свързана с обхождането на къщите през седмицата. То се извършва от карнавална група, основни персонажи в празника – бей, кадънка, чер арап и писари /вестители/, задължително съпровождани от музиканти. Чест за всяка стопанка е да посрещне в дома си кукерите, защото се вярва, че в къща, в която влиза кадънката /преоблечен като жена мъж/- ще има плодородие. Затова ги дарява с яйце – символа на вечно възраждащата се природа.

На селския мегдан черният арапин зави в кръг хорото, на което се заловиха както участниците в ритуала, така и публиката. Кръгът от древни времена предпазва от лошотия и зли сили дома. За да има берекет в дома, някои се опитаха ритуално  да ощипят кадънката. Нейният пазител-арапин я опазваше  като удряше с помята всеки, който я закачи.

Така с много смях и закачки  кукерите получиха и вино, и яйца, и шиник зърно, чрез което благословиха  новата стопанска година.  Под звуците на народната музика  групата извърши и символичното заораване-засяване. Впрегнати в буюндрука вместо волове двама-братя близнаци теглиха ралото, а беят заора браздите изричайки специални заклинания против магии, кражби и лъжи.

Обичаят  в Левка е съпроводен и от народни борби, в които тази година за адет се включиха ученици. И ако мъжете на този ден пият вино, то организаторите от НЧ“Отец Пайсий 1925“ бяха осигурили за жените много боза, която също е характерен елемент от празника.

Съботният ден продължи с празнична програма, в която се включиха читалищни самодейни колективи от общината. Всички опитаха от богато подредената и вкусна  трапеза, приготвена от жените на Левка.

Previous articleКонтрабанда на лекарства за полова мощ в автобус
Next articleПриемат корпоративни данъчни декларации и на 1 април

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...