С обичая „Кюпек бей” в Левка отбелязаха Деня на плодородието

0

Песни, народни борби и боза съпътстваха пролетния празник

С обичая „Кюпек бей” отбелязаха Тодоровден в свиленградското село Левка. Обичаите, съпровождащи пролетния празник на плодородието, са съхранени до днес благодарение на читалищните дейци от НЧ „Отец Паисий 1925”.

Гости и местни жители се събраха в центъра на селото в събота. Пред тях се представи същинската част на обичая, свързана с обхождането на къщите през седмицата. То се извършва от карнавална група, основни персонажи в празника – бей, кадънка, чер арап и писари /вестители/, задължително съпровождани от музиканти. Чест за всяка стопанка е да посрещне в дома си кукерите, защото се вярва, че в къща, в която влиза кадънката /преоблечен като жена мъж/- ще има плодородие. Затова ги дарява с яйце – символа на вечно възраждащата се природа.

На селския мегдан черният арапин зави в кръг хорото, на което се заловиха както участниците в ритуала, така и публиката. Кръгът от древни времена предпазва от лошотия и зли сили дома. За да има берекет в дома, някои се опитаха ритуално  да ощипят кадънката. Нейният пазител-арапин я опазваше  като удряше с помята всеки, който я закачи.

Така с много смях и закачки  кукерите получиха и вино, и яйца, и шиник зърно, чрез което благословиха  новата стопанска година.  Под звуците на народната музика  групата извърши и символичното заораване-засяване. Впрегнати в буюндрука вместо волове двама-братя близнаци теглиха ралото, а беят заора браздите изричайки специални заклинания против магии, кражби и лъжи.

Обичаят  в Левка е съпроводен и от народни борби, в които тази година за адет се включиха ученици. И ако мъжете на този ден пият вино, то организаторите от НЧ“Отец Пайсий 1925“ бяха осигурили за жените много боза, която също е характерен елемент от празника.

Съботният ден продължи с празнична програма, в която се включиха читалищни самодейни колективи от общината. Всички опитаха от богато подредената и вкусна  трапеза, приготвена от жените на Левка.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...