В читалището: Преизбраха председателя и настоятелството

0

С едноминутно мълчание самодейците почетоха паметта на дългогодишни читалищни деятели от града

Председателят на читалището Васил Василев, беше преизбран за трети мандат на провелото се на 18 март отчетно-изборно събрание. Диригентът на духовия оркестър „Костадин Манов” беше единственият кандидат за мястото. Нови предложения нямаше и за членове на читалищното настоятелство. Преизбрани бяха Ангел Сарандиев, Данаил Шопов, Атанас Костадинов, Мариян Яйцаров, Георги Лозев, Райна Атанасова, Светла Добрева, Татяна Балджиева. Промени настъпиха само в проверителната комисия, където новият член е Златомир Ковачев, а Димитрина Порязова и Стефан Попов бяха преизбрани.

Още преди гласуването, диригентът на хоровата школа Кирил Търпов определи в изказването са като „интрига” намерението му да се кандидатира за председател на читалището. Той заяви, че ще подкрепи Васил Василев за нов мандат. Според него обаче в читалището има организационни и финансови проблеми и призова читалищните дейци да оставят настрана интригите, като сподели свои впечатления от работата през миналата година. По думите му, в читалищното настоятелство трябва да влязат като членове повече хора от бизнеса, които да работят за намиране на спонсори за „реалните нужди на читалището”.

Изказването на Търпов бе грубо прекъснато от хора от залата, заради превишаване на времето от две минути. От трибуната, един от най-дългогодишните членове на читалището и бивш негов секретар – Катя Капитанова, изрази несъгласие с думите на диригента на хоровата школа. Според нея, настоящото читалищно ръководство е основният двигател на активната дейност, която развива културната институция.

Преди това, въпрос постави Панайот Панайотов, който е и общински съветник. Питането му касаеше звукозаписното студио и дали в него могат да се правят записи. Отговорено бе, че студиото се ползва от читалищните групи.

87 членове на читалището от общо 148 присъстваха на събранието. Те изслушаха докладите за дейността и финансовия отчет на културната институция. Държавната субсидия за 2018 г. е била 78 хил. 100 лв., а собствените приходи – 50 хил. 890 лв., в това число наеми, школи, членски внос, такси за услуги и фестивали. С близо 10 хил. лв. повече ще получи читалището през 2019 г. Държавната субсидия за тази година е 88 хил. лв.

Секретарят на читалището Ваня Стефанова изтъкна в отчета за дейността свършеното от самодейците през миналата година. В НЧ „Просвета 1870” в момента творят 13 колектива и над 240 самодейци. Общо 360, половината от които деца, стават участниците в дейността му, заедно с тези от трите школи и шестте клуба, които функционират към читалището. 4 големи юбилея на творчески състави бяха отбелязани през годината. А за десетата годишнина от съществуването на клона в Одрин, сред официалните гости беше и вицепрезидентът Илияна Йотова.

През следващата година културното средище в Свиленград отбелязва 150 години от създаването си.

Previous articleДвама свиленградчани задържани за незаконна сеч
Next articleКонтрабанда на лекарства за полова мощ в автобус

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...