Близо 12 млн. за местни проекти по линия на МИГ Свиленград ареал

0

Стартира приемът на документи за финансиране по три от мерките

От близо 12 млн. лв., отпуснати по МИГ Свиленград ареал, за финансиране на местни проекти и инвестиционни намерения ще могат да се възползват бизнесът, фермерите, НПО секторът и общината. Това заяви изпълнителният директор на МИГ-а Милена Янева. За средствата, заинтересованите ще могат да кандидатстват пред местната инициативна група по Програмата за развитие на селските райони, както и по още  четири програми  – „Иновации и конкурентоспособност”, „Развитие на човешките ресурси”, „Околна среда“ , „Наука и образование за интелигентен растеж“.

Има вече отворени мерки, по които може да се кандидатства за финансиране, уточни Янева. Те са от Програмата за развитие на селските райони и техни бенефициенти могат да бъдат НПО и общината. Първите отворени мерки финансират основно събития и закупуването на оборудване за целите на проекти в сферата на културата, спорта и за опазване на местното наследство /мярка 7.11/, както и за подобряване на инфраструктурата /мярка 7.2/. До 15 април се приемат документи на кандидатите по ОП „Иновации и конкурентоспособност”, където общият бюджет за финансиране е 1 955 800 лв. Програмата е насочена предимно към подобряване на производствения капацитет на малки и средни предприятия.

Още една мярка по ПРСР, този път насочена към земеделските производители /мярка 4.1/ предстои да бъде отворена в началото на май, а към средата на същия месец се предвижда отварянето на мярка 4.2, която е свързана с преработка и маркетинг на селскостопански продукти. През юни ще стартира приемът на заявления по мярка 6.4 – Инвестиции в извън земеделските дейности.

Общо 2 млн. 933 лв. са отпуснатите средства по ПРСР. Финансиране за инфраструктура и малка по мащаби туристическа инфраструктура се отпуска по мярка 7.5, където бенефициенти могат да бъдат отново общината и НПО.

В края на юни се очаква да бъдат отворени всички мерки по ОП „Развитие на човешките ресурси”. 1 млн. 486 хил. се очаква да бъдат усвоени по три мерки, предвиждащи създаване на заетост. Първата е насочена към лица от 30 до 54 г., втората – до 29 г.,  а третата – към създаване на заетост на уязвими групи, предимно за роми.

С най-малък бюджет /704 хил. лв./, но със сериозен интерес от страна на училища и детски градини, сочи предварителното проучване, е програмата „Наука и образование за интелигентен растеж”. Очаква се тя да бъде отворена до края на март.

С най-голям бюджет е оперативна програма „Околна среда”. Тя е и причината за големия бюджет на местната стратегия – 11 865 164 лв. тъй като средствата по нея се отпускат на хектар и не могат да бъдат редуцирани. Общо 4 785 157 лв. ще бъдат насочени към подобряване на природозащитното състояние на видове от мрежата от Натура 2000.

„Всяка програма финансира определени дейности, има определен бюджет, който може да се използва само по нея и не може да се пренасочва”, уточни още Янева. Тя съобщи за svilengrad24, че свиленградчани проявяват интерес към всички мерки и идват да се информират в сградата на Бизнес центъра /до хотел „Джордж”/. Въпреки, че бюджетът по МИГ е по-ограничен, в сравнение с националното финансиране по програмите, конкуренцията е само на местно ниво.

Изпълнителният директор на МИГ съобщи още, че отпусканите средства по различните мерки и програми са различни и зависят от техните изисквания. По мярка 7.11 например допустимата стойност на проектите е до 20 хил. лв., а по Конкурентоспособност е 200 хил. евро.

Тя уточни, че кандидатстването по всички програми е електронно, чрез система ИСУН. Освен от МИГ, проектът трябва да получи и национално одобрение.

Местната инициативна група бе създадена през 2010 г. по проект на общината в Свиленград. Тогава бе направена нейната регистрация. Местната стратегия, преминала през мащабно обществено обсъждане на приоритетите за развитие, беше подавана за одобрение на два пъти, но не получи финансиране. През 2017 г. средства за местната икономика бяха отпуснати, а през април 2018 беше подписан и договорът с управляващите органи.

Previous articleЗадържаха недекларирани 41 хил. евро
Next articleМихаил Белчев идва за конкурса „Жената – любима и майка”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...