„Светлина, цвят и структура“ в изложбата на Павлина Копано

0

Изложбата на Павлина Копано „Светлина, цвят и структура“ беше открита снощи в Арт галерията. Това е първата от поредица изложби в съседните България и Турция, чийто автор е художничката.

Авторката работи предимно с ръчно изработен хартиен материал, който предоставя безкрайни възможности за алтернативен художествен изказ и невероятно богатство от релефни, структурни и цветови комбинации, разказа повече при откриването свиленградската художничка Ивалина Недева. На пръв поглед композициите изглеждат абстрактни, но с лекота в тях откриваме познати обекти и елементи на пейзажност или просто хармонията между цвят, форма и структура, допълни тя.

Художничката Павлина Копано – Боботанова е родена праз 1969 г. в град Димитровград. През 1992 година завършва Великотърновския Университет “Св. Св. Кирил и Методий”, специалност графика. От 2008 г. насам тя живее и работи в Истанбул, Турция. През 1994 год. художничката открива първата си самостоятелна изложба в родния Димитровград. До днес тя е представена с още 13 самостоятелни изложби в България и Турция. Едновременно участва в много общи изложби в България,Турция, Англия, Германия, Испания, Южна Корея, Русия, Македония, Сърбия. Нейни торби са притежание на ГХГ Димитровград, Стара Загора и много частни колекции в България, Холандия, Англия, Белгия, Гърция, Македония, Тайланд, Южна Корея и Турция. Художничката е носител на наградата за принос към културата на Община Димитровград за 2014 година.

Павлина Копано разказа, че с техниката с ръчно изработен хартиен материал работи от няколко години, а в изложбата в Свиленград са включени творби от последните четири. Тя обясни, че някои от изложените картини са участвали в самостоятелни изложби, други – в национални, трети са изработени в последните няколко месеца.

От Арт галерията изразиха надежда Павлина Копано отново да гостува в Свиленград, представяйки пред млади творци използваната от нея техника. От галерията съобщиха, че вече са с ново работно време – от 9.30 до 17.30 часа, и изразиха надежда повече свиленградчани и гости на града да имат възможност да посещават старата турска баня.

Експозицията „Светлина, цвят и структура” ще остане в галерията до 28 март. Гости на откриването бяха кметът на общината – инж. Георги Манолов със съпругата си, заместник-кметът Мария Костадинова, граждани, млади художници, творци от Свиленград, гости от съседна Турция.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...