„Светлина, цвят и структура“ в изложбата на Павлина Копано

0

Изложбата на Павлина Копано „Светлина, цвят и структура“ беше открита снощи в Арт галерията. Това е първата от поредица изложби в съседните България и Турция, чийто автор е художничката.

Авторката работи предимно с ръчно изработен хартиен материал, който предоставя безкрайни възможности за алтернативен художествен изказ и невероятно богатство от релефни, структурни и цветови комбинации, разказа повече при откриването свиленградската художничка Ивалина Недева. На пръв поглед композициите изглеждат абстрактни, но с лекота в тях откриваме познати обекти и елементи на пейзажност или просто хармонията между цвят, форма и структура, допълни тя.

Художничката Павлина Копано – Боботанова е родена праз 1969 г. в град Димитровград. През 1992 година завършва Великотърновския Университет “Св. Св. Кирил и Методий”, специалност графика. От 2008 г. насам тя живее и работи в Истанбул, Турция. През 1994 год. художничката открива първата си самостоятелна изложба в родния Димитровград. До днес тя е представена с още 13 самостоятелни изложби в България и Турция. Едновременно участва в много общи изложби в България,Турция, Англия, Германия, Испания, Южна Корея, Русия, Македония, Сърбия. Нейни торби са притежание на ГХГ Димитровград, Стара Загора и много частни колекции в България, Холандия, Англия, Белгия, Гърция, Македония, Тайланд, Южна Корея и Турция. Художничката е носител на наградата за принос към културата на Община Димитровград за 2014 година.

Павлина Копано разказа, че с техниката с ръчно изработен хартиен материал работи от няколко години, а в изложбата в Свиленград са включени творби от последните четири. Тя обясни, че някои от изложените картини са участвали в самостоятелни изложби, други – в национални, трети са изработени в последните няколко месеца.

От Арт галерията изразиха надежда Павлина Копано отново да гостува в Свиленград, представяйки пред млади творци използваната от нея техника. От галерията съобщиха, че вече са с ново работно време – от 9.30 до 17.30 часа, и изразиха надежда повече свиленградчани и гости на града да имат възможност да посещават старата турска баня.

Експозицията „Светлина, цвят и структура” ще остане в галерията до 28 март. Гости на откриването бяха кметът на общината – инж. Георги Манолов със съпругата си, заместник-кметът Мария Костадинова, граждани, млади художници, творци от Свиленград, гости от съседна Турция.

Previous articleСборника „Занаяти и търговия” представи Историческият музей
Next article„Капитан Марвел” с премиера в кино „Тракия”

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...