Свиленград сред първенците в търговията с нелегални цигари

0

Спад на контрабандните цигари у нас, отчете проучване на тютюневи компании. Данните от него показват, че Свиленград и Хасково са градовете, в които се пушат най-много нелегални цигари. Всяка трета цигара в Свиленград продължава да бъде контрабандна, припомни Верджиния Джевелекова от Инициативата за борба с незаконната търговия на цигари. В списъка на градовете рекордьори попада и Плевен. На другия полюс са Габрово и Добрич.

Делът на незаконните цигари през последното тримесечие на миналата година е 4,4%, което е с близо процент по-малко спрямо третото тримесечие, обяви Джевелекова. Най-голям е делът на незаконната търговия в пограничните и изостаналите региони. Макар и минимално контрабандният дял на цигари се беше увеличил през третото тримесечие на 2018 година спрямо предходното, според последното проучване, оповестено през декември. Тогава ръстът беше 0,6 на сто, а общо незаконният пазар – 5,3 на сто. Изследването се прави, като се прави анализ на изхвърлените кутии от цигари.

Според прокуратурата спадът се дължи на акции по разбиването на нелегални фабрики и промени в законите.

„Бяха приети изменения в НК, които позволиха не както до сега да бъдат инкриминирани само държането и продажбата на акцизни стоки, в случая говорим и за тютюневи изделия, а и на първо място тяхното производство, както и разпространението под всякаква форма”, заяви главният прокурор Сотир Цацаров.

Според икономистите равнището на контрабанда зависи и от данъчната политика на управляващите.

Около 250 хиляди пушачи у нас са рискова група, при възможност ще купят цигари без бандерол.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...