Свиленград сред първенците в търговията с нелегални цигари

0

Спад на контрабандните цигари у нас, отчете проучване на тютюневи компании. Данните от него показват, че Свиленград и Хасково са градовете, в които се пушат най-много нелегални цигари. Всяка трета цигара в Свиленград продължава да бъде контрабандна, припомни Верджиния Джевелекова от Инициативата за борба с незаконната търговия на цигари. В списъка на градовете рекордьори попада и Плевен. На другия полюс са Габрово и Добрич.

Делът на незаконните цигари през последното тримесечие на миналата година е 4,4%, което е с близо процент по-малко спрямо третото тримесечие, обяви Джевелекова. Най-голям е делът на незаконната търговия в пограничните и изостаналите региони. Макар и минимално контрабандният дял на цигари се беше увеличил през третото тримесечие на 2018 година спрямо предходното, според последното проучване, оповестено през декември. Тогава ръстът беше 0,6 на сто, а общо незаконният пазар – 5,3 на сто. Изследването се прави, като се прави анализ на изхвърлените кутии от цигари.

Според прокуратурата спадът се дължи на акции по разбиването на нелегални фабрики и промени в законите.

„Бяха приети изменения в НК, които позволиха не както до сега да бъдат инкриминирани само държането и продажбата на акцизни стоки, в случая говорим и за тютюневи изделия, а и на първо място тяхното производство, както и разпространението под всякаква форма”, заяви главният прокурор Сотир Цацаров.

Според икономистите равнището на контрабанда зависи и от данъчната политика на управляващите.

Около 250 хиляди пушачи у нас са рискова група, при възможност ще купят цигари без бандерол.

Previous articleЗадържаха над 35 кг екстази в автобус на Капитан Андреево
Next articleНад 200 000 недекларирани евро задържаха за ден

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...