Родители с поне средно образование ще получават еднократната помощ за новородено

0

Родителите без средно образование вече няма да могат да ползват еднократна общинска помощ за новородено дете. Това гласи новият правилник за отпускане на помощи за новородено и осиновено дете, който ще бъде разгледан от общинските съветници в края на месеца.

Според досега действащата наредба подкрепа от 300 лв. за новородено получаваха семействата от община Свиленград, ако родителите са пълнолетни и жители на общината от две години. Впоследствие общинският съветник Стамо Димитров предложи сумата да се увеличи със 100 лв., ако двамата родители имат средно образование. Специално избрана комисия преработи регламента, а предложеният вариант беше разгледан от постоянните комисии тази седмица.

В него средства се предвиждат за родителите с поне средно образование. Общинската подкрепа ще бъде в размер на 400 лв. за първо дете и по 500 лв. за второ и трето. Срок от 6 месеца имат родителите да подадат заявление за получаване на помощта с приложена банкова сметка.

В Бюджетна комисия беше предложено изплащането по новия правилник да става за родени или осиновени деца след 1 януари 2019 г. и за постъпили след тази дата заявления.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...