Министърът на земеделието заряза лозята на Катаржина

0

Министърът на земеделието Румен Порожанов и областният управител на Хасково Станислав Дечев участваха в празничната церемония по зарязване на лозите в масивите на Катарджина Естейт край Свиленград.

Виненият отрасъл в България има своето стабилно място и се е доказал през годините. В страната ни са засадени над 60 000 хектара лозя. Миналата година те са нараснали с около 14 000 дка, не без помощта на  Националната програма за подпомагане на лозаро – винарския сектор, заяви министърът. Той посочи, че за програмата е започнал нов 5-годишен период.  Тя е с бюджет  133 810 000  евро или 26-27 млн. евро за всяка година.

„По идея на бранша сме включили мерки за застраховане на реколтата и инвестиции в предприятия. Тези инвестиции са до 600 000 евро, което не е малко, около 1,2 млн. лв. Това дава възможност да се направят подобрения в избите, включително с подмяна на бъчви и други съоръжения”, каза още Румен Порожанов.

Над 60 млн. литра е износът на вино, като е насочен  основно за пазарите в  ЕС, Китай, Русия, САЩ и др. Годишната консумация на вино в България е от 110 до 120 млн. литра, като това е статистика, която включва и домашно произведеното количество.

„Като цяло имаме много стабилно изграден лозаро-винарски сектор, който е подпомаган от държавата“, заключи министър Порожанов.

Гостина церемонията по зарязването бяха още инж. Красимир Коев- изп.директор на Агенцията по лозата и виното, кметът на Любимец инж.Анастас Анастасов, заместник кметът на Свиленград Мария Костадинова, предприемачи и винопроизводители от целия регион. По стара българска традиция до лозовия масив гостите отидоха с песни и танци, а там за здраве и плодородие бе отслужен водосвет.

Трифон Зарезан по традиция се празнува във всички села в община Свиленград. Тази година масово ще отбелязан в почивния 16 февруари.

Previous articleЗадържаха контрабандни лекарства за полова мощ
Next articleНа Капитан Андреево откриха над 26 000 къса контрабандни цигари

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...