Министърът на земеделието заряза лозята на Катаржина

0

Министърът на земеделието Румен Порожанов и областният управител на Хасково Станислав Дечев участваха в празничната церемония по зарязване на лозите в масивите на Катарджина Естейт край Свиленград.

Виненият отрасъл в България има своето стабилно място и се е доказал през годините. В страната ни са засадени над 60 000 хектара лозя. Миналата година те са нараснали с около 14 000 дка, не без помощта на  Националната програма за подпомагане на лозаро – винарския сектор, заяви министърът. Той посочи, че за програмата е започнал нов 5-годишен период.  Тя е с бюджет  133 810 000  евро или 26-27 млн. евро за всяка година.

„По идея на бранша сме включили мерки за застраховане на реколтата и инвестиции в предприятия. Тези инвестиции са до 600 000 евро, което не е малко, около 1,2 млн. лв. Това дава възможност да се направят подобрения в избите, включително с подмяна на бъчви и други съоръжения”, каза още Румен Порожанов.

Над 60 млн. литра е износът на вино, като е насочен  основно за пазарите в  ЕС, Китай, Русия, САЩ и др. Годишната консумация на вино в България е от 110 до 120 млн. литра, като това е статистика, която включва и домашно произведеното количество.

„Като цяло имаме много стабилно изграден лозаро-винарски сектор, който е подпомаган от държавата“, заключи министър Порожанов.

Гостина церемонията по зарязването бяха още инж. Красимир Коев- изп.директор на Агенцията по лозата и виното, кметът на Любимец инж.Анастас Анастасов, заместник кметът на Свиленград Мария Костадинова, предприемачи и винопроизводители от целия регион. По стара българска традиция до лозовия масив гостите отидоха с песни и танци, а там за здраве и плодородие бе отслужен водосвет.

Трифон Зарезан по традиция се празнува във всички села в община Свиленград. Тази година масово ще отбелязан в почивния 16 февруари.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...