Ремонтират главната улица на два етапа, заради пари

0

На два етапа ще продължи реконструкцията на главната улица в Свиленград. Това стана ясно след среща на кмета, арх. Анастас Карчев, със собственици на търговски обекти от централната градска част. Предприемачите са притеснени от частичното спиране и забавяне на строителството на обекта. Вече няколко месеца обектите им не могат да приемат клиенти пълноценно, заради ремонта на главната улица.

В първия етап ще бъдат положени всички настилки и ще се извърши озеленяване, а на втори етап ще останат големите атракциони – ротонда, детски замък и фонтан. Всички други основни дейности като настилки, осветление, отводняване, озеленяване ще бъдат завършени на първи етап и хората ще могат спокойно да се придвижват по центъра на града. Целта е главната улица да стане проходима възможно най-скоро.

Арх.Карчев обясни на хората, че свръхинфлацията на цените на енергоносителите и строителните материали, породена от войната в Украйна, е създала непредвидени проблеми. Строителят по проекта е депозирал в общината искане да бъдат анексирани позициите по договора, заради невъзможността да актува на по-ниска цена материали, закупени на по-висока.

В момента се водят преговори между възложителя – община Свиленград, фирмата изпълнител и проектанта за намиране на решение за продължаване на строителните дейности. Община Свиленград е предложила на строителя да изготви нова пълна стойностна сметка за оставащите видове работа до приключване на обекта, а проектантът трябва да направи актуализация на проекта спрямо настоящия бюджет и оскъпяването на цените. Разликата, която ще се получи, ще бъде оставена за изпълнение на втори етап на строително-монтажните работи. Община Свиленград се ангажира да търси финансиране за втория етап. До момента няма спрени плащания към строителя. Към днешна дата изпълнителят е осигурил работници на обекта, които извършват подготвителни строителни дейности, за да улеснят продължаването на работата.

Previous articleЕдна внезапна и вълнуваща перспектива към дивата природа
Next articleХлебна изложба и цветарство за деца от ЦСОП „Стефан Василев“

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...