Ритуалът за Богоявление в Свиленград започва от 11.00 часа

0

Ритуалът за Богоявление ще се проведе на 6 януари от 11.00 часа на левия бряг на Марица. Кръстът в реката ще хвърли протосингелът на Старозагорска епархия – архимандрит Богослов. Преди това той ще води тържествената литургия в храма „Света Троица”.

Въпреки ниските температури, както всяка година, се очаква Богоявленският водосвет да събере стотици свиленградчани на вековния мост. Миналата година десетина смелчаци скочиха за разпятието в студените води на реката за здраве.

Йордановден е един от най-древните християнски празници. Според православния календар празникът ознаменува кръщението на Исус Христос от Йоан Кръстител във водите на река Йордан. В момента на кръщението, небето се отваря и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: „Този е моят възлюбен син, в когото е моето благоволение!“. Оттук идва и названието на празника – Богоявление.

На този ден имен ден празнуват: Богомил, Йордан, Йорданка, Данчо, Богдан, Богдана, Божидар, Дана, Дан, Божан, Божана, Боряна, Боголюб, Боголюба, Бетина и др.

Тази година от община Любимец и църковното настоятелство на храма „Свето Успение Богородично” организират хвърлянето на разпятието на устието на река Бисерска, където се влива в Марица. Така се очаква да бъде прекъсната „традицията”, ритуалът да си извършва в казани със светена вода в църквата.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...