Ритуалът за Богоявление в Свиленград започва от 11.00 часа

0

Ритуалът за Богоявление ще се проведе на 6 януари от 11.00 часа на левия бряг на Марица. Кръстът в реката ще хвърли протосингелът на Старозагорска епархия – архимандрит Богослов. Преди това той ще води тържествената литургия в храма „Света Троица”.

Въпреки ниските температури, както всяка година, се очаква Богоявленският водосвет да събере стотици свиленградчани на вековния мост. Миналата година десетина смелчаци скочиха за разпятието в студените води на реката за здраве.

Йордановден е един от най-древните християнски празници. Според православния календар празникът ознаменува кръщението на Исус Христос от Йоан Кръстител във водите на река Йордан. В момента на кръщението, небето се отваря и Светият дух слиза върху Христос във вид на гълъб, а от небето се разнася глас: „Този е моят възлюбен син, в когото е моето благоволение!“. Оттук идва и названието на празника – Богоявление.

На този ден имен ден празнуват: Богомил, Йордан, Йорданка, Данчо, Богдан, Богдана, Божидар, Дана, Дан, Божан, Божана, Боряна, Боголюб, Боголюба, Бетина и др.

Тази година от община Любимец и църковното настоятелство на храма „Свето Успение Богородично” организират хвърлянето на разпятието на устието на река Бисерска, където се влива в Марица. Така се очаква да бъде прекъсната „традицията”, ритуалът да си извършва в казани със светена вода в църквата.

Previous articleТерминали за винетки има на границата и четири бензиностанции
Next articleДамян Костадинов спаси кръста на Йордановден

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...