В Свиленград наградиха най-добрите домашни вина

0

Специалисти: Противоречива година, но в крайна сметка добри резултати

Стефан Караджов получи голямата награда на традиционния за Свиленград Празник на виното. Той получи 100-литрово буре за произведеният от него домашен еликсир от каберне.

Направил съм достатъчно вино, за да почерпя и приятели, каза щастливият победител за svilengrad24.

Второто място и 50-литрово буре получи за виното си Николай Иванов. Третото място журито присъди на Йордан Стоев. Стоев получи и комплект лозарски ножици и трион.

Тази година категориите за бяло вино и розе имаха един победител – Стефан Калайджиев.

Близо 50 проби на домашно произведени вина оцени компетентното жури. Наградите на най-добрите връчиха главният архитект на общината Анастас Карчев и близнаците Иван и Свилен Кисьови.

Това е едно от най-хубавите събития, организирани от Ротари клуб, казаха братята, които са технолози на най-голямата винарна в региона – Катаржина. Двамата са в комисията вече девет години и отбелязаха нарастващия интерес на участниците към Празника на виното.

През 15-годишната история на празника, хората започнаха да разширяват своя кръгозор, правят доста бели вина, доста розови и по традиция – червени, които са и най-характерните за нашия регион, каза Кисьов. Той определи 2018 като трудна и противоречива за всички лозари, но в крайна сметка резултатите са добри, заяви той.

Празникът продължи с фолклорна програма. Освен с качествено червено вино, коледният базар събра свиленградчани и с ароматните скари и коледни продукти.

Благотворителна разпродажба на сладкиши бяха организирали в една от къщичките на коледния базар дамите от Лайънс клуб Свилена. Разпродажбата е в подкрепа на дългогодишната, подкрепяна от дамите кауза – „За повече детски усмивки”.

Младежите от Интеракт в Свиленград също предлагаха сладкиши и коледно ателие за най-малките. Всяко дете, което се снима с Дядо Коледа получи подарък. А хората масово се отзоваха в подкрепа на каузата им и дариха средства за изрисуване на стените в Детското отделение в болницата.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...