Пенсионирани учители настояват за по-високи пенсии

0

Пенсионирани учители настояват пред народните представители за по-високи пенсии. Бившите преподаватели наричат „срамни” отпусканите 40 лв. Коледни и Великденски надбавки и настояват пред депутатите за актуализация на „оскъдните” средства, които получават.

Писмото беше разпространено тази седмица. То ще бъде внесено чрез депутати в Народното събрание, съобщи бившият преподавател от Свиленград – Мария Дервенкова.

Тя уточни, че на 11 декември в Стара Загора е учредено Национално сдружение на учителите пенсионери в България. На създаването му са присъствали дългогодишни преподаватели от 21 града в страната. Със срещата на председателите на учителските пенсионерски сдружения са отбелязани и 150 години от Първия събор на учителите в България, проведен именно в Стара Загора.

За председател на сдружението е избран г-н Търпоманов. Свиленградчанката Мария Дервенкова е избрана в националното ръководство на сдружението.

Едно от първите решения, взети от бившите учители е искането за актуализация на пенсиите.

„Обръщаме се към Вас, нашите бивши ученици, за да изразим огромното си огорчение от безразличието, с което се отнасяте към нас, Вашите бивши учители. Нашата възраст не ни позволява да ходим по протестни митинги и шествия, за да поставяме своите основателни искания. Знайте обаче – ние, учителите пенсионери, живеем на ръба на оцеляването”, се казва още в писмото до депутатите.

Близо 150 са учителите пенсионери в община Свиленград, каза още г-жа Дервенкова. Тя е завършила Софийският университет. Била е учител по история на няколко поколения свиленградчани. Има 35 годишен преподавателски стаж. Получава 350 лв. пенсия. От системата на образованието излиза през 1992 г.

Виж цялото писмо

До Народните представители

В НС на Република България

Уважаеми народни представители,

Обръщаме се към Вас, нашите бивши ученици, за да изразим огромното си огорчение от безразличието, с което се отнасяте към нас, Вашите бивши учители.

Благодарение на нашето отговорно отношение към образователния процес, днес Вие сте на тези престижни постове.

Нашата възраст не ни позволява да ходим по протестни митинги и шествия, за да поставяме своите основателни искания. Знайте обаче – ние, учителите пенсионери, живеем на ръба на оцеляването.

Срамно е с отпусканите 40 лв. за Коледа и Великден да се изчерпва вниманието  и грижите към нас.

Ние молим, настояваме и очакваме с надежда, най-сетне да решите въпроса с актуализирането на оскъдните ни и смешно ниски пенсии.

Не ни оставяйте да си тръгнем от този свят бедни, унижени и оскърбени.

От Националното сдружение на учителите пенсионери в България

Previous articleФалшив сигнал за бомба опразни казино в Свиленград
Next article1300 лв. събра благотворителната Еко Коледа в село Мезек

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...