Свиленградчанките Иванка Карнобатлиева и Яна Георгиева с награди от конкурса „Съхранена памет”

0

Две свиленградчанки успяха да впечатлят журито и да вземат награди от обявения от музея конкурс „Съхранена памет”. Конкурсът беше обявен по повод 105 г. от победата над Одринската крепост и разорението на Тракия и 106 г. от Освобождението на града. Идеята беше да се съберат нови, непубликувани до момента документи, спомени и снимки.

Деветгодишната Яна Георгиева грабна първото място при участниците до 18 години. Въпреки крехката си възраст, Яна успява увлекателно да представи историята на своя род, която е тясно свързана със събитията, разиграли се по време на Балканските войни. В изпратения материал за първи път са публикувани снимки от семейния архив, родословно дърво и спомени на различни представители на рода. Втора награда не беше присъдена, а третото място зае Тереза Георгиева – 14 г. от Пловдив, записала спомените от Балканската война край Одрин на 99-годишната си прабаба Елена.

Свиленградчанката Иванка Карнобатлиева спечели третото място в групата на големите. Тя кандидатства с материал за „Историята на рода Карнобатлиеви”, в който чрез разказ за своя дядо и прадядо Петър Карнобатлиев и чрез богат илюстративен материал предоставя сведения за състоянието на тракийските бежанци след Балканските войни, представя по интересен начин как трябва да съхраняваме родовата памет и да я предаваме на поколенията.

За победители в конкурса бяха обявени Петя и Румен Савчеви от София. В обем от 90 страници семейството представят записките от войната на техния дядо Трифон Савчев Василев, озаглавени „Спомени от бойното поле. Преживени и лично от мен изпитани моменти”. В изпратения материал по всички изисквания за публикуване на извори първо е представен ръкописа, а после разчетения текст със съответните бележки и уточнения. Авторът е участник в Балканската война, взима дейно участие в превземането на Лозенград, а по време на Междусъюзническата война се сражава в редовете на българската армия в Македония.

На второ място беше класиран Юлий Йорданов, 65г., от Лом. Чрез разказ и поредица от снимки, той представя една непозната лична история, тази на дядо си Йордан Николов Марков, който спасява подполковник Тодор Шарлаганджиев при боевете за защита на Южните Родопи. 

В музея са получени многообразие от писмени документи, снимки, есета и разкази от различни краище на страната. Тричленно жури оцени постъпилите материали. Председател на конкурсната комисия бе д-р Стефан Димитров – османист и уредник в Исторически музей – Свиленград. Членове на журито бяха историкът Христина Парушева и Калина Райкова, завеждащ отдел „Протокол и етикет“ в Община Свиленград. Оценявани са както автентичността на подадените материали, така и оригиналността на представянето.

Наградите на победителите връчи кметът на града инж. Георги Манолов, на специална церемония.

Previous article„Крийд 2” от този петък в кино “Тракия”
Next articleПриеха ученика Янаки Коларов в пет английски университета

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...