Свиленградчанките Иванка Карнобатлиева и Яна Георгиева с награди от конкурса „Съхранена памет”

0

Две свиленградчанки успяха да впечатлят журито и да вземат награди от обявения от музея конкурс „Съхранена памет”. Конкурсът беше обявен по повод 105 г. от победата над Одринската крепост и разорението на Тракия и 106 г. от Освобождението на града. Идеята беше да се съберат нови, непубликувани до момента документи, спомени и снимки.

Деветгодишната Яна Георгиева грабна първото място при участниците до 18 години. Въпреки крехката си възраст, Яна успява увлекателно да представи историята на своя род, която е тясно свързана със събитията, разиграли се по време на Балканските войни. В изпратения материал за първи път са публикувани снимки от семейния архив, родословно дърво и спомени на различни представители на рода. Втора награда не беше присъдена, а третото място зае Тереза Георгиева – 14 г. от Пловдив, записала спомените от Балканската война край Одрин на 99-годишната си прабаба Елена.

Свиленградчанката Иванка Карнобатлиева спечели третото място в групата на големите. Тя кандидатства с материал за „Историята на рода Карнобатлиеви”, в който чрез разказ за своя дядо и прадядо Петър Карнобатлиев и чрез богат илюстративен материал предоставя сведения за състоянието на тракийските бежанци след Балканските войни, представя по интересен начин как трябва да съхраняваме родовата памет и да я предаваме на поколенията.

За победители в конкурса бяха обявени Петя и Румен Савчеви от София. В обем от 90 страници семейството представят записките от войната на техния дядо Трифон Савчев Василев, озаглавени „Спомени от бойното поле. Преживени и лично от мен изпитани моменти”. В изпратения материал по всички изисквания за публикуване на извори първо е представен ръкописа, а после разчетения текст със съответните бележки и уточнения. Авторът е участник в Балканската война, взима дейно участие в превземането на Лозенград, а по време на Междусъюзническата война се сражава в редовете на българската армия в Македония.

На второ място беше класиран Юлий Йорданов, 65г., от Лом. Чрез разказ и поредица от снимки, той представя една непозната лична история, тази на дядо си Йордан Николов Марков, който спасява подполковник Тодор Шарлаганджиев при боевете за защита на Южните Родопи. 

В музея са получени многообразие от писмени документи, снимки, есета и разкази от различни краище на страната. Тричленно жури оцени постъпилите материали. Председател на конкурсната комисия бе д-р Стефан Димитров – османист и уредник в Исторически музей – Свиленград. Членове на журито бяха историкът Христина Парушева и Калина Райкова, завеждащ отдел „Протокол и етикет“ в Община Свиленград. Оценявани са както автентичността на подадените материали, така и оригиналността на представянето.

Наградите на победителите връчи кметът на града инж. Георги Манолов, на специална церемония.

Оставете коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...