Стотици протестиращи блокираха пътя до границата

0

Стотици протестиращи се събраха на разклона за ГКПП Капитан Петко войвода при Свиленград днес по-обяд, за да изразят недоволството си от мизерния живот в България. В протеста се включиха хора от Хасково, Димитровград, Харманли и Свиленград.

За свиленградчани шествието започна от пощата, продължи по бул. България и стигна до кметството. Стотината протестиращи скандираха „Елате с нас, протестът е за вас!” и „Българи, юнаци!”. Носеха черни знамена и българския трибагреник, както и надписи: „Не на корупцията”, „Искаме бъдеще за децата си” и др.

След това с десетки автомобили, те се насочиха към разклона за гръцкия пункт, където до 18.00 часа беше официалното разрешение за провеждане на протеста. Част от хората предпочетоха да извървят пътя до там пеша.

„Абсолютно си струваше това ходене. Нося с мен българското знаме. Като майка това е най-малкото, което мога да направя. Протестирам, защото се притеснявам. Притеснявам се за децата и внуците си. Виждам, че на синовете ми им е трудно. Аз съм живяла в 20 и 21 век. Видяла съм и едното, и другото. След 40 години съвестен трудов стаж, аз ще получа 220 лв. пенсия. Моите синове сигурно няма да се пенсионират, а внуците ми сигурно ще избягат в чужбина. Това е жалкото. Нашите политици не са родолюбци“, каза 60-годишната Яна Секлемова.

На разклона за гръцкото хората масово скандираха „Промяна” и „Оставка”. Някои от тях коментираха, че им е писнало да се борят с мизерията и високомерието на властта.

„Онзи ден бях в Мезек, каза Иван Иванов от Свиленград. Възрастните хора там плачат, заради данъка върху старите коли. Една двайсетгодишна количка има човека, да иде на лозето или до града на лекар един път в месеца. С какво да отиде сега!? Автобусът е веднъж на ден! Това ли са замърсителите!?”, визира той идеята за по-висок данък за старите коли.

„30 години геноцид срещу народа, тотално унищожение. Дава ми оптимизъм този протест. Казва ми, че хората не са безразлични. Началото е поставено”, коментира и пенсионерът Пламен Маргаритов.

„Положението в България ме доведе на протеста. Сапа, скъсаното и омачкано знаме – това е България! Не искам това! Искам достоен живот. Това, в което живеем дори не е живот. Половината ми приятели са в чужбина. Не останаха хора тука. И не знам кой ще им плаща заплатите на тези, дето стоят и ни пазят /бел.авт. – полицаите/, каза 29-годишният Атанас Димитров.

Унижаване на личността, никакви права за хората. Само задължения. Властта се опитва да всява страх, коментираха протестиращи. Протоколи за предупреждение са получили няколко души, разказаха близки до тях и заподозряха в това страх във властта да не падне правителството.

От пътен възел „Ново село”, свързващ гръцкия пункт с магистрала Марица, множеството изведнъж се насочи към аутобана. Стотиците протестиращи изминаха пеша няколко километра в опит да блокират движението и пътя за Турция.

Жандармерия ги очакваше на един от мостовете, но до сериозен сблъсък със силите на реда не се стигна. След като пробиха кордона, протестиращите продължиха похода си към магистралата. Разделяйки се на две, те нахлуха от две места на пътното платно, спирайки движението.

Жандармерия и полиция отново не оказаха сериозен отпор, най-вероятно, за да не ескалира напрежението. Протестиращите им стиснаха ръцете и ги закичиха с българското знаме.

С патриотични песни продължи близо едночасовата блокада на пътя за турската граница. Общите искания конкретизираха организаторите на протеста – Велико народно събрание, нови лица и промяна в политическата система. Те бяха категорични, че положението е нетърпимо и протестите ще прерасне в нещо голямо.

„На управляващите трябва да им е ясно! Ние сме суверена! И не искаме да живеем повече така!”, каза един от организаторите на протеста от Свиленград – Петър Илиев.

„Аз в обръщение ще кажа само думите на един велик българин Йосиф Сърчаджиев, който каза така: „Всички приказки започват така: „Имало едно време”. Нашата започва по друг начин: „Нас още ни има”, обърна се към хората един от организаторите от Хасково.

Сред протестиращите имаше много млади хора, които искаха по-добро бъдеще за децата си и достоен живот за родителите и себе си.

Разнобой се получи по едно време, когато част от организаторите поискаха пътят да бъде освободен, заради болен човек. Друга част обаче не се съгласиха, като настояха пътят да бъде отворен само за транспортиране на болния, а блокадата да остане.

Утре в Хасково отново се планира протест.

Previous articleПротестното шествие от Хасково тръгна към Свиленград
Next articleОткриха мъртъв предприемача Христо Янев

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Loading Facebook Comments ...